Superkern bereikt akkoord over nieuwe steunmaatregelen, N-VA stemt niet in: "Wij kunnen hier niet langer in meestappen"

De superkern, de top van de federale regering samen met de partijen die de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès (MR) steunen,  heeft een akkoord bereikt over een nieuw pakket van steunmaatregelen na de coronacrisis. Het akkoord werd goedgekeurd door 9 van de 10 partijen; de N-VA ondertekende het akkoord niet. Volg het laatste coronanieuws hieronder in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"N-VA heeft de hele tijd constructief mee aan tafel gezeten, maar vindt dat dit niet door superkern kan beslist worden"

"De N-VA heeft heel de dag constructief mee aan tafel gezeten", hoort politiek journalist Riadh Bahri. "Maar op het einde, zo laat ik me vertellen, zou er een kleine discussie zijn ontstaan tussen PS-voorzitter Paul Magnette en de vertegenwoordiger voor de N-VA, Peter De Roover. N-VA heeft dan besloten dat ze dat niet kan steunen."

"Hun redenering is: we geven hier al een paar weken op rij heel veel geld uit met de superkern, maar we denken niet na over de inkomsten en de toekomst. De N-VA vindt dat die beslissingen beter door een volwaardige regering genomen worden. Het moet deel uitmaken van een regeerakkoord en niet door de superkern beslist worden, en vandaar zei de N-VA op het einde van de avond dat ze toch niet akkoord kon gaan."

Videospeler inladen...

Opgelijst: dit heeft de superkern beslist

De zogenoemde Superkern heeft een akkoord bereikt over een pakket van steunmaatregelen. Het akkoord wordt gesteund door 9 van de 10 partijen van de Superkern, de N-VA ging niet akkoord.

Het akkoord bestaat uit twee delen: een luik dat investeringen moet aanmoedigen en een luik over de arbeidsorganisatie.

Onder dat eerste luik vallen deze maatregelen:

  • een nieuw taxsheltersysteem tot het einde van het jaar, voor alle KMO's die de gevolgen van de coronacrisis hebben ondervonden
  • een verhoogde investeringsaftrek van 25 procent voor investeringen die tussen 12 maart en 31 december 2020 zijn gedaan
  • de verhoging van 50 naar 100 procent van de aftrekbaarheid van kosten verbonden aan de organisatie van evenementen en de catering tot 31 december
  • de opschorting van het btw-voorschot van december 2020
  • een verhoging van 10 tot 20 procent van het aandeel van het netto-inkomen dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering voor giften

Onder het tweede luik vallen deze maatregelen:

  • Er komt een overgang van tijdelijke werkloosheid door corona-overmacht naar klassieke economische werkloosheid. Dit kan ingeroepen worden als een werkgever een omzetdaling van 10 procent kent.
  • Uitbreiding van het corona-ouderschapsverlof. Dit loopt tot 30 september met een uitkering die wordt verhoogd tot 150% voor eenoudergezinnen en gezinnen met een kind met een beperking.
  • De door telewerkers gemaakte kosten zullen gemakkelijker kunnen worden vergoed, tot een maximum van 127 euro per maand

Er werd ook een akkoord bereikt om een enveloppe van 100 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de OCMW's

Lees meer in dit artikel:

Minister Alexander De Croo (Open VLD) tevreden met steunmaatregelen voor bedrijven

Minister van Financiën Alexander De Croo vindt het belangrijk dat er aantal steunmaatregelen komen voor onze bedrijven, zodat ze niet in de problemen komen. “Eén ervan is dat we het fiscaal aantrekkelijk maken om te blijven investeren”, er komt ook een taxshelter om te investeren in bedrijven.

Videospeler inladen...

Minister Nathalie Muylle (CD&V): "Ouderschapsverlof uitgebreid voor alleenstaanden en ouders van kinderen met een handicap"

Federaal minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) pikt eruit dat regering het ouderschapsverlof gaat uitbreiden voor alleenstaande ouders en voor ouders met een kind met een handicap. Zij zullen tot eind september voltijds corona-ouderschapsverlof kunnen aanvragen met een verhoogde uitkering.

Videospeler inladen...

SP.A-voorzitter Conner Rousseau: “Belangrijk dat we mensen onder de armoedegrens een extra steun kunnen geven”

SP.A-voorzitter Conner Rousseau is tevreden dat er in de nieuwe steunmaatregelen ook budget wordt voorzien om kansarmen te ondersteunen. 

"We hebben een vrij evenwichtig pakket", zegt Rousseau in een reactie aan VRT NWS. "Er zijn heel wat mensen die het moeilijk hebben, zeker na corona. We vonden het belangrijk dat we nu 110 miljoen euro aanvullende steun hebben, die we via de OCMW’s aan mensen met lage pensioenen en invaliditeitsuitkeringen kunnen geven. Het is belangrijk dat we de mensen onder de armoedegrens een extra pakket aan steunmaatregelen kunnen geven.

Videospeler inladen...

N-VA Kamerfractievoorzitter Peter De Roover: "Wij kunnen hier niet langer in meestappen"

De N-VA heeft de nieuwe steunmaatregelen van de superkern niet goedgekeurd. Als enige van de 10 partijen die aan de tafel zaten, hebben de Vlaams-nationalisten het akkoord niet ondertekend. 

Kamerfractievoorzitter Peter De Roover zegt in een reactie aan VRT NWS dat er "een gigantisch pakket van meerdere honderden miljoen op tafel" kwam.

“Wij kunnen daar niet langer in meestappen. We moeten nu overgaan tot regeringsvorming. Onder het mom van noodmaatregelen wordt alleen gekeken naar uitgaven, er wordt niet gekeken naar inkomsten en evenwichten die budgettair perspectief bieden.  Dus hebben wij gezegd dat we dit pakket niet kunnen goedkeuren.” 

Videospeler inladen...

N-VA keurt nieuwe maatregelen van superkern niet mee goed

De superkern, dat is de top van de federale regering samen met de partijen die de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès (MR) steunen, hebben een aantal socio-economische maatregelen goedgekeurd.

"Er komen allerlei vormen van arbeidsduurverkortingen voor bedrijven in moeilijkheden", weet politiek journalist Johny Vansevenant. "Bedoeling is om het aantal afdankingen te beperken. Bij de maatregelen wordt de leeftijd van landingsbanen van 60 naar 55 jaar teruggebracht. Oudere werknemers kunnen dan nog 4/5 of parttime werken. Bedrijven met een omzetsverlies van 10 procent wordt tijdelijke werkloosheid toegestaan."

"Eenoudergezinnen en gezinnen met een gehandicapt kind krijgen voltijds ouderschapsverlof in plaats van één dag per week. Ook komen er steunmaatregelen voor investeringen in bedrijven. Evenementen zoals feesten georganiseerd door bedrijven worden voor 100 procent aftrekbaar in plaats van 50 procent nu. Er komt ook een extra budget voor mensen in financiële nood van 100 miljoen. Het geld gaat naar de OCMW's en zal ook voor energiearmoede gebruikt worden"

Opvallend: N-VA heeft de maatregelen niet mee ondertekend. "N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover vindt dat dit soort maatregelen door een echte regering moeten genomen worden."

“Wij kunnen daar niet langer in meestappen", zegt De Roover in een reactie aan VRT NWS. "We moeten nu overgaan tot regeringsvorming. Onder het mom van noodmaatregelen wordt alleen gekeken naar uitgaven, er wordt niet gekeken naar inkomsten en evenwichten die budgettair perspectief bieden.  Dus hebben wij gezegd dat we dit pakket niet kunnen goedkeuren.” 

Dranouter organiseert kleinschalige zomerconcerten

Dranouter zal deze zomer verschillende kleine concerten organiseren. Dat meldt organisator Dranoeter vzw. Het is de bedoeling dat er onder de naam 'Dranouter Zomersessies' verschillende live concerten worden georganiseerd voor maximaal 200 mensen in juli en augustus. Onder meer Brihang, Faces On TV en Portland staan al op de line-up.

Op de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni werd beslist dat concerten mogelijk zijn vanaf 1 juli met een zittend publiek van maximaal 200 mensen. Daarom heeft de organisatie van festival Dranouter beslist om een aangepast zomerprogramma op te stellen.

 "Deze zomer krijgen muziekliefhebbers de kans om op vrijdag, zaterdag en zondag van juli en augustus een festivaldag mee te pikken op een corona-proof festivalterrein in Dranouter", vertelt de organisatie. Op het terrein zal een ruime shelter staan, waarin de optredens zullen plaatsvinden. Per dag staan er 2 à 3 optredens gepland van Belgische bands. Zo staan Brihang, Froze, Geike, Portland, Faces On TV, ... al op de affiche.

Dranoeter vzw volgt alle voorzorgsmaatregelen nauwkeurig op. Het publiek zal zittend en met de nodige tussenafstand de concerten kunnen volgen in lijn met de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad. De organisatie zet voldoende stewards in om de veiligheid te garanderen.

De concertreeks gaat van start op zaterdag 4 juli met twee concerten, namelijk van Brihang en Froze. Op zondag 5 juli volgt er een festivaldag voor gezinnen en kinderen met concerten van Kapitein Winokio.

Per concert zijn er slechts 200 tickets beschikbaar. Bezoekers krijgen de raad om tickets per contactbubbel te bestellen. Per bestelling kan je dus maximaal 10 tickets aankopen. De ticketverkoop voor de concerten van Brihang en Froze en de concerten van Winokio is al gestart. Tickets zijn te koop op www.festivaldranouter.be .

Superkern afgelopen, maar "tekst niet goedgekeurd door de N-VA"

De superkern, de bijeenkomst van 10 partijen, is zojuist afgelopen. Maar de N-VA zou het bereikte akkoord niet goedgekeurd hebben. De 10 partijen zaten sinds 16 uur bijeen. 

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet meldt op Twitter dat de voorstellen van de N-VA het niet gehaald hebben.  

Wel werd onder andere de tijdelijke werkloosheid uitgebreid na 31 augustus als een werkgever een omzetdaling van 10 procent kan aantonen. 

Burgemeester Geraardsbergen over schrappen Muur: "Slag in het aangezicht"

Burgemeester van Geraardsbergen Guido De Padt (Open VLD) is erg ontstemd dat Flanders Classics de Muur van Geraardsbergen uit het parcours van de Ronde van Vlaanderen heeft gehaald. "Dit is een slag in het aangezicht van wielerminnend Vlaanderen", verklaart hij vrijdagavond. De Ronde zal dit jaar op 18 oktober worden gereden.

"Om teams en renners de mogelijkheid te geven voldoende rust in te bouwen tussen wedstrijden die elkaar in oktober in sneltempo opvolgen, heeft Flanders Classics in overleg met verschillende teams besloten de afstand van z'n wedstrijden licht in te korten", zo motiveerde de organisator eerder op de dag zijn beslissing.

De noodzaak om het parcours in te korten is volgens Guido De Padt echter een "drogreden, waarbij men een slag geeft in het aangezicht van wielerminnend Vlaanderen".

"Het is ondenkbaar dat men niet in staat zou zijn geweest om het inkorten van het parcours elders te zoeken", aldus de burgemeester. "En dan kan men niet anders vermoeden dan dat revanche aan de basis ligt van de onbegrijpelijke ingreep. Geraardsbergen heeft verleden jaar geweigerd om een smak geld te betalen aan de organisatie voor de doortocht. We waren van oordeel dat dit met een doortocht op circa 100 km van de aankomst niet meer verantwoord was. En dat zal wellicht een rol gespeeld hebben bij het nemen van de beslissing. Een wielertycoon en een monument wordt zomaar opzij geschoven: "l'histoire se répète"..."

Begin december 2019 werd op het schepencollege van Geraardsbergen beslist niet meer te betalen aan Flanders Classics. De stad diende 50.000 euro op te hoesten voor een doortocht van Vlaanderens Mooiste en dat vond het schepencollege te duur.

Meest gelezen