Google Maps

Man verwijdert borstbeeld Leopold II aan gevel van zijn woning

Een man uit Heverlee heeft gisterenavond een borstbeeld van Leopold II aan de gevel van zijn huis verwijderd. Vorige week had hij er al een zwarte zak over getrokken, met de woorden "I can't breathe" om te verduidelijken dat hij niet achter het koloniale verleden van deze koning staat.

De dood van de zwarte Amerikaan George Floyd blijft de gemoederen beroeren, zelfs tot in Heverlee. Daar heeft een inwoner van de Brugstraat het borstbeeld van Leopold II verwijderd van zijn gevel.

De man vindt het nu niet meer kunnen dat een beeld van een koning die miljoenen Congolezen heeft gemarteld en vermoord, aan zijn gevel staat.

Vorige week had hij al een zwarte zak over het beeld getrokken met de woorden: “I can’t breathe’. Een verwijzing naar George Floyd die tegen de politie-agent die een knie op zijn hals hield, zei dat hij niet meer kon ademen en stierf. 

Radio 2

Broedertwist

Ook de reden van de plaatsing van het beeld is erg bijzonder. Oorspronkelijk was het huis samen met dat van zijn buurman één grote gedeelde woning van twee broers. Die hadden samen een zaak. Na een tijd bleek één van de broers met de boekhouding te knoeien. De broers kregen ruzie, de zaak ging dicht en de woning werd gesplitst.

Intussen hebben de nieuwe eigenaars, de man van het borstbeeld en zijn buurman, wel een goede band.

Om dat te symboliseren, heeft de buurman enkele jaren geleden het Leopoldbeeld geplaatst op de scheidingsmuur. De symboliek daarachter was de Belgische slogan: “Eendracht maakt macht". Een toen nog mooie manier om de oude broedertwist te rusten te leggen. 

Meest gelezen