Videospeler inladen...

Nieuwe protesten in Libanon nadat de Libanese munt een flinke duik heeft gemaakt

In Libanon is opnieuw geprotesteerd tegen de economische malaise in het land. Honderden mensen kwamen in verschillende steden de straat op, omdat de koers van de Libanese munt naar een nieuw dieptepunt is gezakt. Onder meer in de hoofdstad Beiroet waren er schermutselingen met de politie.  De crisis sleept al maanden aan, maar een oplossing is niet in zicht, zegt correspondente Daisy Mohr. 

In de Libanese hoofdstad Beiroet trokken honderden mensen de straat op. Ze riepen slogans tegen de regering, staken autobanden in brand en blokkeerden autowegen. Na middernacht kwam het tot schermutselingen: boze demonstranten gooiden met stenen naar de politie, die met traangas reageerde. Sommige demonstranten gooiden ook met stenen en brandbommen naar bankkantoren. Ook in andere steden kwamen mensen de straat op. 

Dat de Libanezen protesteren tegen de financiële en economische malaise in hun land is niet nieuw, toch kwamen de protesten gisterenavond plots opsteken, vertelt Daisy Mohr, onze correspondente in het land in De Ochtend op Radio 1.

“De directe aanleiding waren geruchten dat de Libanese pond nog verder gekelderd was tegenover de dollar. Normaal gezien staat 1500 Libanese pond tegenover 1 Amerikaanse dollar, maar opeens schoot dat naar tussen 5000 en 7000  Libanese pond. Dat betekent dat alles hier duurder wordt, dat mensen steeds meer moeite hebben om eten te kunnen kopen, om huur te betalen of om de school te betalen.“

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De koopkracht van de Libanezen ging plots nog meer de dieperik in, maar de problemen slepen al langer aan. “Er zijn strenge restricties bij de banken, waardoor de mensen simpelweg niet aan hun spaargeld kunnen, dat zit vast”, vertelt Mohr. In de Libanese economie is de Libanese pond altijd gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, maar er zijn geen dollars meer in de markt.”

Beterschap is niet direct in zicht. De nieuwe Libanese regering besliste in maart om een lening niet terug te betalen, waardoor het land failliet ging. Sindsdien lopen er onderhandelingen met het Internationale Muntfonds IMF over een reddingsplan, maar volgens Mohr verlopen die gesprekken moeizaam. 

De gewone Libanees in de straat voelt de gevolgen aan de lijve. “Heel veel zaken zijn gesloten en twee derde van de Libanezen heeft zijn baan verloren. Iedereen droomt van een oplossing, maar die is nog niet in zicht”, is de pijnlijke conclusie van Mohr.

Premier Diab heeft een spoedzitting van zijn kabinet gepland om de financiële crisis te bespreken. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen