Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea heeft "gevoelens van wanhoop" over de relatie met de VS

Noord-Korea ziet  weinig reden om nog te investeren in de relatie tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump. In een mededeling op staatsmedia verklaarde de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken dat de toenadering tot de Verenigde Staten niets heeft opgeleverd. De verklaring komt er juist twee jaar na een historische topontmoeting tussen Kim en Trump in Singapore. 

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Son Gwon liet via het staatspersbureau een lange verklaring verspreiden, waarin hij zei dat de hoop op betere relaties met de VS is veranderd in "gevoelens van wanhoop". Het land ziet dan ook weinig reden om nog te investeren in de relatie tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump. 

De verklaring komt exact twee jaar na de historische ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump, de eerste ontmoeting ooit tussen een zittend Amerikaanse president en een leider van het geïsoleerde communistische regime. 

Die ontmoeting betekende een dooi in de gespannen relatie, al leverde ze niet meer op dan vage beloftes. Maar, zegt de Noord-Koreaanse minister vandaag, uiteindelijk was de Amerikaanse regering vooral bezig met politieke punten scoren, terwijl ze "het land wil verstikken". "Niets is meer hypocriet dan loze beloftes", verklaart de minister. 

De Verenigde Staten blijven op lange termijn een bedreiging voor Noord-Korea, stelt de minister in de verklaring, daarom wil Noord-Korea zijn militaire capaciteiten voort uitbouwen. Het Witte Huis of het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben nog niet gereageerd.

Meest gelezen