Radio 2

Betekent klimaatopwarming het einde van de klassieke kersenteelt in het Pajottenland?

Het kersenseizoen is begonnen, maar niet met goed nieuws. Want de fruitboeren in het Pajottenland vrezen dat de teelt van de klassieke hoogstam kerselaars bedreigd wordt. Door de klimaatveranderingen, maar ook door nieuwe vijanden zoals exotische insecten, doen de bomen het slechter dan ooit. Peter Vandendaele heeft een boomgaard in Pepingen en deelt zijn zorgen op Radio 2 Vlaams-Brabant. 

Samen met zijn vrouw is Peter Vandendaele intussen al 32 jaar eigenaar van De Pajottenlander in Pepingen, een diverse boomgaard met 130 fruitbomen met appelen, peren, noten, krieken en ook kersen. Maar die laatste soort heeft het de afgelopen jaren erg moeilijk. "Ik praat daar vaak over met andere eigenaars van kersenboomgaarden, en we zijn ongerust. Het is zo'n mooie traditie, die hier al eeuwen bestaat in het Pajottenland. En op een paar decenia tijd hebben we dat zwaar onder druk zien komen te staan. Dat heb ik met eigen ogen kunnen waarnemen, en dat is triest. Hoe dat komt heeft verschillende redenen", vertelt Peter. 

De grootste vijanden zijn exotische insecten die via schepen ons land binnenkomen

De klimaatverandering, en vooral dan het grillige weer, heeft een slechte invloed op de kerselaar, zo blijkt. "Door de opwarming van de aarde worden de weersomstandigheden extremer. We krijgen meer droge periodes zoals we gemerkt hebben. En dat is niet goed voor de bomen, als het grondwater te veel zakt. Maar evengoed onweders, of hagelbuien, kunnen de vruchten beschadigen." 

Wie denkt aan kersendieven, denkt meteen aan vogels. Maar dat blijken nog niet de grootste vijanden te zijn. "Vogels zijn zeker minder schuw geworden omdat ze gewoon zijn geraakt aan meer mensen, beweging en gebouwen. Maar eigenlijk eten die vooral van de eerste oogst. Neen, de grootste vijanden zijn exotische insecten die via schepen ons land binnenkomen. De Aziatische fruitvlieg gaat echt alle rood fruit aanvallen. En in tegenstelling tot onze fruitvliegjes die vooral dol zijn op rijp fruit, leggen zij hun eitjes in alles. En dat is een ramp." 

En de toekomst?

Durft Peter nog naar de toekomst kijken? "Tegenwoordig is er de tendens van kersen op laagstam die gekweekt worden in tunnels.  Dan kan je ze beschermen tegen insecten en de regen, want daar barsten de kersen van. Maar dat is uiteraard niet hetzelfde. De charme gaat compleet verloren, en de smaak is ook anders. Die moderne variëteiten smaken heel zoet. Dat zijn dikke kersen die aantrekkelijk zijn voor het oog. Maar ze hebben veel minder smaak. Nog een reden dat we echt alles willen doen om deze mooie traditie in stand te houden." 

Meest gelezen