Videospeler inladen...

Slachtoffer dient een klacht in na racistisch incident in boekenwinkel

De Diepenbeekse studente, die maandag geconfronteerd werd met racistische verwijten in een Leuvense boekenwinkel, gaat volgende week een klacht indienen bij de Leuvense politie tegen de vrouw. De politie zelf heeft intussen een onderzoek geopend. "We hebben dat filmpje ook gezien en besloten een onderzoek te openen", zegt politiewoordvoerder Nicolas Del Piero.

Het incident vond maandagnamiddag plaats toen een meisje en haar vriend een boekenwinkel binnenstapten. In de zaak werden ze aangesproken door een andere klant, een vrouw die hen  beschuldigde haar uit te lachen en het koppel  racistische verwijten naar het hoofd slingerde. Het koppel filmde het incident en in dat filmpje is te zien en te horen dat het meisje antwoordt dat ze zelf ook Belg is, maar dat de vrouw daar ongelovig op reageert.

Ik heb even gewacht om een klacht in te dienen, omdat ik geen klacht wou indienen tegen onbekenden

Slachtoffer Joyce

De studente gaat volgende week een klacht indienen bij de politie. "Ik heb even gewacht om dat te doen, want als ik onmiddellijk een klacht had ingediend, dan zou dat een klacht zijn tegen onbekenden", vertelt Joyce. "Intussen krijg ik heel wat reacties op mijn filmpje, onder andere van mensen die de vrouw kennen. Daarnaast doe ik het ook voor de mensen die net als ik geconfronteerd worden met racisme."

Onderzoek

Eerder startte de Leuvense politie zelf al een onderzoek naar het voorval. "Op basis van de eerste vaststellingen bij het bekijken van het filmpje hebben we toch besloten om een proces-verbaal op te stellen in het kader van de antiracismewet", zegt politiewoordvoerder Nicolas De Piero. "Het onderzoek zal ook overgedragen worden aan het parket. Wij gaan uiteraard contact opnemen met het slachtoffer om haar versie van de feiten te horen en daarna zal er ook gezocht worden naar de eventuele verdachte van dit incident."

Meest gelezen