Videospeler inladen...

President Trump kiest controversiële plaats en datum voor verkiezingsrally, "slag in het gezicht van zwarte gemeenschap"

De Amerikaanse president Donald Trump houdt op 19 juni een verkiezingsrally in Tulsa, in de staat Oklahoma. De datum en de plaats veroorzaken heel wat commotie bij de zwarte gemeenschap in de VS, want ze zijn historisch zwaar beladen. "Een slag in het gezicht", klinkt het.

Het is maanden geleden, van voor de coronacrisis, dat president Trump nog verkiezingsbijeenkomsten heeft gehouden. De mega-evenementen moeten Trump naar een nieuwe verkiezingsoverwinning leiden op 3 november. Dan kiezen de Amerikanen een nieuwe president. De Democraat Joe Biden is zijn tegenstander.

Dat president Trump een groot evenement met 20.000 toeschouwers organiseert in volle coronacrisis, doet al de wenkbrauwen fronsen, maar het is vooral de plaats en de datum die bijzonder gevoelig liggen bij de zwarte gemeenschap in Amerika.

Op 31 mei en 1 juni 1921 vond in Tulsa, Oklahoma een van de grootste aanvallen plaats op de zwarte gemeenschap in de VS. De aanval kwam er nadat een groep zwarte Amerikanen een politiekantoor had bestormd. Ze vreesden dat een arrestant zou worden mishandeld. Bij de bestorming kwamen verschillende blanken en zwarten om het leven.

Kort daarna vielen blanken de zwarte gemeenschap in Tulsa aan. Duizenden zwarte inwoners moesten hun huizen onvluchten, omdat hun woningen in brand werden gestoken. Volgens een officieel onderzoek vielen er 36 doden, maar verschillende bronnen spreken van honderden overlijdens. De rellen in Tulsa worden beschouwd als een van de bloedigste in de Amerikaanse geschiedenis. 

Juneteenth

Ook de datum voor de rally, 19 juni, veroorzaakt ophef. Amerikanen noemen die dag "Juneteenth" of "Emancipation Day", de dag waarop de afschaffing wordt gevierd van de slavernij, dan 155 jaar geleden. 

Onder meer de Californische Senator Kamala Harris, die ook presidentskandidaat was voor de Democraten, reageert scherp op de keuze van het campagneteam van Trump: "Dit is niet alleen een knipoog naar white supremacists (red.: blanke aanhangers van extreemrechts), hij organiseert voor hen een welkom terug-feestje", zei Harris.

Een van de leiders van de zwarte gemeenschap in Tulsa spreekt van "een slag in het gezicht". "Deze datum kiezen, op deze plaats, is een totaal gebrek aan respect", reageert Sherry Gamble Smith, die zwarte ondernemers ondersteunt in de stad.

Het nieuws van de Trumpcampagne komt er in volle commotie rond de dood van George Floyd, de zwarte man die om het leven kwam in Minneapolis, nadat een politieman hem had verstikt.

Het team van Trump was zich bewust van de gevoelige omstandigheden in Tulsa, maar verdedigt de keuze. "Als de partij van Lincoln (red.: de Republikeinse president Abraham Lincoln schafte de slavernij af) zijn we trots op de geschiedenis rond Juneteenth", zei een adviseur.  

President Trump zal in Tulsa veel enthousiaste fans lokken
Trumpadviseur

De keuze viel naar eigen zeggen op Tulsa omdat daar snel zo'n evenement kon worden georganiseerd en omdat de staat Oklahoma een Republikeinse gouverneur heeft. "Oklahoma is een van de meest Republikeinse staten", klinkt het. "President Trump heeft daar nog geen rally gehouden, dus hij zal veel enthousiaste fans lokken daar."

De rally in Tulsa is niet de enige datum die commotie veroorzaakt. Op 27 augustus zal Trump zijn nominatie voor de presidentsverkiezingen aanvaarden tijdens een groots event in Jacksonville, in zijn thuisstaat Florida. Het zal dan exact 60 jaar geleden zijn dat blanke mannen een groep zwarte demonstraten aanvielen met hakbijlen en honkbalknuppels in Jacksonville, ook wel herdacht als Ax Handle Saturday.

Beluister het gesprek met correspondent Björn Soenens over president Trump, die ook aankondigde om maatregelen te nemen tegen het politiegeweld in de VS:

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen