Videospeler inladen...

Prinses Esmeralda: "Zou sterk signaal zijn als koning en regering excuses zouden aanbieden" voor koloniaal verleden

Volgens de Belgische prinses Esmeralda, de halfzus van koning Albert II, is het belangrijk dat de Europese landen en België in het bijzonder excuses zouden aanbieden voor het koloniale verleden. Dat zegt de prinses in een interview met RTBF. "Het zou een sterk signaal zijn mochten de regering en de koning dit samen doen." 

Volgens prinses Esmeralda is het belangrijk dat België zijn verantwoordelijkheid erkent en excuses zou aanbieden "om het zeer pijnlijke verleden" te kunnen afsluiten. De prinses kijkt daarvoor wel degelijk in de richting van koning Filip.

"De koning kan het nooit zelf doen, het is de regering die zo'n beslissing moet nemen. Maar het zou uiteraard een heel sterk signaal zijn als de regering en de koning het samen zouden doen, gezien de persoonlijke link van de koninklijke familie in dit debat." Voor Congo een Belgische kolonie werd was het land namelijk persoonlijk bezit van koning Leopold II, die er wreedheden liet begaan.

Prinses Esmeralda ziet zichzelf evenwel niet in de hoedanigheid om zelf te vragen aan de koning dat hij zijn excuses zou aanbieden. "Maar het is evident dat dat voor de Afrikanen heel erg belangrijk is. Het is natuurlijk een erg delicate kwestie en dat zou het niet moeten zijn. Het is essentieel om het verleden en het huidige racisme te begrijpen."

De Belgische prinses, die in Londen woont, laat zich ook uit over de discussie rond de standbeelden van koning Leopold II. "Standbeelden in de publieke ruimte van kolonisatoren maakt deel uit van de blanke hegemonie. Voor de minderheden is dat zeer pijnlijk want er is geen tegenhanger. Er zijn amper monumenten voor de slaven." Esmeralda kan ook begrip opbrengen dat sommige standbeelden zijn gevandaliseerd. "Diegenen die opkomen tegen het vandalisme zijn misschien niet genoeg opgekomen tegen het racisme."

Videospeler inladen...

Meest gelezen