Elizabeth-Anne de Massy (l), Antoinette de Massy (r).

Royals: prins Andrew verkoopt chalet (die de zijne nog niet is) en Monaco rouwt om een "De Massy" (euh... wie?)

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Queen heeft zich met dochter prinses Anne aan een rondje videobellen gewaagd. Prins Andrew zet zijn luxe-chalet in Zwitserland te koop na klachten van de vorige eigenares. Monaco neemt afscheid van een Grimaldi, een zekere barones Elizabeth-Anne de Massy. En kroonprinses Victoria geeft een digitale rondleiding in het paleis van Stockholm, dat gesloten blijft voor bezoekers door corona.

De "eerste keer" videobellen

Voor alles is een eerste keer en daar is de Britse koningin Elizabeth II een goed voorbeeld van. De 94-jarige koningin heeft voor het eerst aan een videoconferentiegesprek "in het openbaar" deelgenomen. De Queen sprak samen met dochter prinses Anne met mantelzorgers.

Het was deze week ook "Carers Week" of de Week van de Mantelzorgers (iemand die hulp of zorg biedt aan wie ziek, gehandicapt of door ouderdom zorgbehoevend is, red.). In het Verenigd Koninkrijk alleen al zouden er 7 miljoen (onbetaalde) mantelzorgers zijn. 

BEKIJK hier de Queen die videobelt (met ondertitels):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De Queen heeft thuis alvast geoefend met videobellen of -chatten. Op 21 april kreeg ze - volgens Britse media - op die manier gelukwensen voor haar verjaardag van haar familie, met onder meer felicitaties van prins Harry, Meghan Markle en kleine Archie vanuit de VS. 

In de 68 jaar dat Elizabeth op de troon zit, is de technologie sterk geëvolueerd en de koningin bewijst regelmatig dat ze "mee" is. In 1976 stuurde ze als eerste koningin een e-mail vanop een legerbasis, in 1997 introduceerde ze de website van de koninklijke familie, in 2006 werd haar kerstboodschap in een podcast gegoten, in 2009 ontving ze een iPod van toenmalig Amerikaans president Barack Obama en in 2014 stuurde ze haar eerste tweet. 

Prins Andrew zet chalet te koop

De Britse prins Andrew en zijn ex-vrouw Sarah Ferguson hebben hun chalet in het Zwitserse skioord Verbier te koop gezet. Over hun vakantiehuis is de afgelopen maand al heel wat geschreven. De Zwitserse krant Le Temps bracht uit dat Andrew en Sarah zich niet aan hun afbetalingen houden. De vorige eigenares eist nog een bedrag van 7,5 miljoen euro.  

Daarop circuleerde het gerucht dat Andrews moeder, de Queen, de schulden zou regelen. Maar dat ontkent een woordvoerder van de prins met klem. Als oplossing wordt het verblijf te koop gezet.

De chalet - Helora genaamd - zou 18,5 miljoen waard zijn en beschikt over zeven slaapkamers, een binnenzwembad en sauna. Andrew en Sarah, die vrienden zijn en naar buiten komen als hecht gezin, huurden Helora eerst, vooraleer het stulpje in 2014 aan te kopen. 

Andrew en Sarah met hun dochters Eugenie en Beatrice. Ze zijn al jaar en dag fervente skiërs. Hier poseren ze in Verbier in 2003.
2003 Getty Images

Albert van Monaco verliest nicht

In Monaco is barones Elizabeth-Anne de Massy (73) overleden in het Prinses Grace-ziekenhuis. Zij is de nicht van prins Albert langs vaderszijde en de dochter van prinses Antoinette, de enige zus van wijlen prins Rainier. Elizabeth-Anne was bruidsmeisje op het huwelijk van prins Rainier met Hollywoodactrice Grace Kelly in 1956. Ze mocht later ook meter worden van prinses Stéphanie.

Elizabeth-Anne speelde een belangrijke rol in het publieke en sociale leven van Monaco, met name als voorzitter van de tennisfederatie. Die functie bekleedde ze sinds 1992. Ook was ze sinds 2008 vicepresident van de Monte Carlo Country Club en vertegenwoordigde ze haar neef Albert bij verschillende gelegenheden.

Van links naar rechts op het tennisveld: Stanislas Wawrinka, prinses Charlène, prins Albert, Elizabeth-Anne de Massy  en Roger Federer.
2014 Getty Images

Vanwaar De Massy? Elizabeth-Anne heeft die titel te danken aan haar moeder prinses Antoinette (1920-2011). De rebelse Antoinette had geheel in lijn met de traditie van de Monegaskische royals een tumultueus liefdesleven.

Ze trouwde drie keer. Haar drie kinderen (Elizabeth-Anne, Christine-Alix en Christian-Louis) kreeg ze vóór ze huwde met de vader, tenniskampioen Alexandre Noghès in 1951. Dat huwelijk hield slechts drie jaar stand. Haar huwelijk met notaris Jean-Charles Rey duurde meer dan tien jaar, dat met de Britse balletdanser John Gilpin slechts zes weken. Hij stierf onverwacht aan de gevolgen van een hartaanval.  

Prinses Antoinette kreeg bij haar eerste huwelijk van haar broer Rainier de titel barones de Massy, een naam die haar kinderen ook gebruikten. De relatie tussen Antoinette en Rainier zou echter complex geweest zijn. Antoinette zou op de troon geaasd hebben, omdat ze zich - als oudste - gepasseerd voelde. Ze wilde haar eigen zoon naar voren schuiven. Rainier ontkende die geruchten, onder meer met de uitspraak "soms ging ze te ver, maar welke broer en zus maken geen ruzie". Antoinette verdween ook lange tijd mysterieus uit beeld. Ze zonderde zich af van de rest in Èze, een Frans middeleeuws dorpje met uitzicht op het vorstendom. 

Barones Elizabeth-Anne de Massy met petekind Stéphanie en moeder prinses Antoinette (2001).
2011 Gamma-Rapho

Kroonprinses Victoria speelt virtuele gids

Vorig weekend vierde Zweden zijn nationale feestdag. Het was een aparte viering met beperkte activiteiten door het coronavirus. Als alternatief gaf kroonprinses Victoria dan maar in blauw-gele jurk en met hoedje - de traditionele klederdracht - een digitale rondleiding in het paleis van Stockholm. 

In Victoria's kielzog liepen echtgenoot prins Daniel en kinderen prinses Estelle en prins Oscar. Terwijl museumdocent Per Sjödahl Logården de prinses bijstond voor historische weetjes. De tournee is voor een stuk te vinden op het Instagram- en Facebookaccount (Kungahuset) van het hof, een ander deel werd uitgezonden op de Zweedse televisie.

In onderstaande video legt Victoria vanop een balkon in een van de zalen uit waar Daniel en zij exact dansten op hun huwelijk, intussen tien jaar geleden. Het inspireert een enthousiaste dochter Estelle meteen om de dans over te doen met haar papa. En hij aarzelt niet.

Nieuwe officiële foto van het kroonprinselijke gezin in traditionele klederdracht (behalve prins Daniel) voor de nationale feestdag.

Meest gelezen