AFP or licensors

Standbeeld Churchill uit voorzorg ingepakt in Londen: "Beschamend dat het wordt aangevallen", zegt premier Boris Johnson

Met nieuwe protestacties op komst is het standbeeld van Winston Churchill in Londen uit voorzorg achter metershoge metalen panelen verstopt. Tijdens vorige "Black Lives Matter"-betogingen werd het standbeeld beklad. "Absurd en beschamend", zegt de Britse premier Boris Johnson daarover. Volgens Johnson worden de betogingen gekaapt door extremisten. Hij roept de Britten daarom op om weg te blijven. "Dat is de enige verantwoordelijke manier van doen."

In de marge van het protest na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd werden wereldwijd omstreden standbeelden aangevallen of beklad. In Londen moest voormalig premier Winston Chuchill het ongelden. 

Onder zijn naam werd "was a racist" geschreven, wegens zijn opvattingen van blanke superioriteit en zijn permissie voor het gebruik van geweld door de Britse koloniale strijdkrachten in India. 

AFP or licensors

Dat het monument werd beklad, noemt de Britse premier Boris Johnson "absurd en beschamend". Churchill, premier tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een van de persoonlijke helden van Johnson. 

Zijn standbeeld “is een permanent aandenken aan het feit dat hij dit land - en heel Europa - gered heeft van een fascistische en racistische tirannie”, schrijft hij in een reeks tweets. 

"Ik geef toe dat hij soms meningen verkondigde die vandaag totaal onaanvaardbaar zijn, maar hij blijft een held en verdient het om als dusdanig te worden herdacht", zei Johnson.

"We kunnen onze geschiedenis niet herschrijven of censureren. We kunnen niet doen alsof we een andere geschiedenis hebben. Bepaalde historische personages hadden andere visies van goed en kwaad. Deze standbeelden leren ons dingen over ons verleden, met al zijn gebreken. Als we ze verwijderen, liegen we over onze geschiedenis en verarmen we de opleiding van toekomstige generaties."

"Betogingen zijn gekaapt door extremisten"

Johnson zegt niettemin dat hij de "legitieme gevoelens" van de Black Lives Matter-betogers begrijpt. Toch roept hij de Britse bevolking op om weg te blijven van de manifestaties tegen racisme en politiegeweld, omdat die "gekaapt zijn door extremisten, die alleen maar uit zijn op geweld".

"De aanvallen op de politie en willekeurige gewelddaden zijn weerzinwekkend en onduldbaar", schrijft Johnson nog op Twitter. "De enige verantwoordelijke actie is wegblijven van die protesten."

Normaal gezien was er morgen een manifestatie van Black Lives Matter gepland in Hyde Park in Londen. Maar die is geschrapt uit vrees voor tegenbetogingen van extreemrechtse groeperingen, en rellen. Toch staat er vandaag nog een andere manifestatie gepland. 

Meest gelezen