Videospeler inladen...

Standbeeld Leopold II in Oudergem van sokkel getrokken: "Gevoel dat we preken in woestijn"

Een beeld van Leopold II is afgelopen nacht neergetrokken in de Brusselse gemeente Oudergem. Dat meldt de RTBF. Ook het beeld van koning Boudewijn aan de Sint-Goedelekathedraal werd met verf beklad en in Molenbeek zijn dan weer de straatnaamborden van de Leopold II-laan met verf besmeurd. Een tiental activisten beschadigde wat het noemt “symbolen van de kolonisatie van Congo en de misbruiken tegen de Congolese bevolking”.

Aanleiding voor het vandalisme is het oplaaiende debat over dekolonisatie. Dat debat is opnieuw aangewakkerd door de gebeurtenissen in Amerika, waar George Floyd om het leven kwam door politiegeweld en de antiracisme betogingen, onder ander ook afgelopen zondag in Brussel.

Sommigen vinden dat beelden van bijvoorbeeld Leopold II moeten blijven staan, maar van de nodige uitleg moeten worden voorzien, anderen vinden dat dat soort symbolen geen plaats meer heeft in de publieke ruimte.

Bekijk hier de beelden van de vernieling van het borstbeeld: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De RTBF was vannacht aanwezig  toen de activisten het beeld in Oudergem neerhaalden. Met brute slagen werd het beeld aan het wankelen gebracht, tot de buste van Leopold II uiteindelijk op de grond belandde.

We hebben het gevoel dat we preken in de woestijn

activisten Oudergem

De vandalen riskeren met hun actie zware straffen.  De activisten verantwoordden als volgt hun actie: “Er zijn te veel koloniale symbolen in Brussel. We wijzen daar al jaren op, maar het lijkt alsof we niet gehoord worden. We hebben het gevoel dat we preken in de woestijn.”

De politie is afgelopen nacht reeds de schade komen vaststellen op het Vorstplein in Oudergem. De plek werd ook afgespannen met politielint. Het beeld ligt met het gezicht naar de grond en is besmeurd met rode verf.

Taal van de kolonisator

Burgemeester van Oudergem Didier Gosuin (Défi) reageert boos op de gebeurtenissen. Hij zegt wel begrip te hebben voor de gevoeligheden van het kolonialisme, maar voor hem moet het beeld niet weg. "Er stond hier op het monument een zin die luidde: "een eerbetoon aan hen die de beschaving naar Congo brachten", legt Gosuin uit. "Die zin is historisch geen feit, maar de taal en interpretatie van de Belgische kolonisator.  We hebben het recht niet om dat zeggen. Daarom hebben we die eind vorige week ook weggehaald."

"De figuur van Leopold II is wel een historisch gegeven", besluit Gosuin. "Het beeld neerhalen, schrapt de figuur van Leopold II niet uit de geschiedenis, hij hoort bij het patrimonium van ons land."

Boudewijn beklad

"Deze nacht zijn wij tussengekomen aan de Sint-Goedelekathedraal in Brussel", zegt Ilse Van de keere van de Brusselse politie. "Daar hebben we vastgesteld dat het standbeeld van koning Boudewijn is beschadigd. Er is rode verf aangebracht en op de achterkant staat het woord “réparation”. We zijn nu bezig met een onderzoek."

"Wij zullen gebruik maken van beeldmateriaal uit de buurt om te achterhalen wie die feiten heeft gepleegd", gaat Van de keere verder. "Of de vernieling van het beeld in Oudergem gelinkt is met de beschadiging van het beeld van Boudewijn, zal nog moeten blijken uit het onderzoek van het parket."

Lees verder onder te tweet.

Belastinggeld voor restauratie

De nieuwe organisatie Belgian Youth Against Racism (BYAR) roept intussen op om te stoppen met het beschadigen of bekladden van beelden.  "Dit vandalisme zal enkel leiden tot restauraties die van ons belastinggeld zullen worden betaald", zegt Aimé Schrauwen, woordvoerder van BYAR.

De overheid zou volgens de organisatie beter investeren in educatieve duiding van dergelijke standbeelden. De hoop is om in samenwerking met culturele- en onderwijsinstellingen de beelden te kunnen gebruiken voor educatieve doeleinden.

De kern van BYAR wil op eigen initiatief en op eigen kosten de bekladde beelden opkuisen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen