Te weinig boeken in de klas? Deze school in Borgerhout geeft het goede voorbeeld

Kinderen in de basisschool lezen te weinig boeken in de klas en dat heeft nefaste gevolgen voor het begrijpend lezen. Dat schrijft De Standaard. Bij de Kleine Wereldburger in Borgerhout hebben ze vier jaar geleden bewust ingegrepen. "Alle kinderen lezen een kwartier per dag in een boek dat ze zelf kiezen. Nu scoren we 92% op de eindtest", zegt directrice Samira Azeroual op Radio 2 Antwerpen.

In bijna de helft van de basisscholen in Vlaanderen is er niet voldoende tijd om in de klas boeken te lezen. Daardoor halen veel kinderen het vereiste niveau van begrijpend lezen niet. Zo staat te lezen in een recent rapport van de Vlaamse Onderwijsinspectie. "Ook wij hebben vier jaar geleden vastgesteld dat het niet goed ging met het begrijpend lezen van onze leerlingen", zegt Samira Azeroual de directrice van De Kleine Wereldburger in Borgerhout. "Daarom hebben we ingegrepen en met succes. Onze zesdejaars scoren nu gemiddeld 92% op de Vlaamse paralleltesten voor begrijpend lezen. Daar zijn we zelf van geschrokken"

Kwartier verplicht lezen

De vraag is hoe die kentering er is gekomen. "Iedereen leest bij ons op school. Kleuters krijgen elke dag een verhaal voorgelezen. In de lagere school lezen de kinderen zelf. Na de speeltijd is er een kwartier waarin ze verplicht 15 minuten een zelf gekozen boek lezen. Onze leerkrachten sleuren dozen vol boeken aan uit de bibliotheek. Of het nu een avonturenverhaal is of een informatief boek over jaguars, dat maakt niet uit. Op vrijdag wordt het leeskwartier trouwens uitgebreid naar een half uur", zegt Azeroual in"Start Je Dag".

Wij zijn zelf geschrokken van de goede resultaten voor begrijpend lezen dankzij onze aanpak 

Samira Azeroual

Boek tussen de boterham

Maar daar blijft het niet bij op de Kleine Wereldburger. "Onze leekrachten geven zelf het goede voorbeeld. Tijdens de middagpauze wanneer de kinderen hun boterhammen opeten, leest de juf of meester een boek voor dat de klas gekozen heeft. Elke schooldag eindigt hier trouwens met een voorleesmoment." 

Meest gelezen