Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht neemt op lyrische wijze afscheid na 54 persconferenties: "Schip is nu in rustiger vaarwater"

Nee, viroloog Steven Van Gucht heeft geen ontslag genomen bij Sciensano, maar we zien hem voorlopig niet meer elke week terug op de persconferenties van het gezondheidsinstituut. Vandaag was het de laatste keer dat de coronacijfers werden bekendgemaakt tijdens een live persconferentie. Het verleidde Van Gucht tot een poëtische opstoot van nostalgie.

Naast journalisten keken ook heel wat andere nieuwsgierigen elke dag (en later elke week) naar de persconferenties van Sciensano. Daar maakten Steven Van Gucht en zijn Franstalige collega's een samenvatting van onder meer het aantal besmettingen en overlijdens door de coronacrisis.

In het begin werd er duchtig gebruikgemaakt van grafieken om de cijfers visueel voor te stellen. Daarna volgde er steevast een raadgeving, soms met concrete tips voor de ongeruste burger en hier en daar een verdwaalde filosofische bemerking.

Naarmate de crisis vorderde en de cijfers gunstig evolueerden, werden de persconferenties schaarser en werden gedetailleerde grafieken ingeruild voor een cijferpraatje, met dan weer een uitleg over mondmaskers en een andere keer een waarschuwing naar een zonnig weekend toe: "Geniet van het goede weer, maar blijf zorgen voor elkaar".

Aan die traditie is vandaag dus een einde gekomen. Al spreekt Steven Van Gucht van "voorlopig de laatste persconferentie". De viroloog werd er op slag wat lyrisch van: "Het schip is in wat rustiger vaarwater gekomen, we mogen de teugels wat vieren. We hebben samen een spannende episode beleefd, met heel wat onzekerheid."

"Er waren droevige mededelingen, maar ook tekenen van hoop en beterschap", ging Van Gucht verder. "We hebben het virus bij het nekvel gegrepen en branden geblust. De natuur kan heel hard zijn, maar zo snel als donkere wolken samenpakken, zo onverwacht kan de zon weer doorbreken."

Bekijk hieronder het (voorlopige) afscheid van Steven Van Gucht (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De natuur kan heel hard zijn, maar zo snel als donkere wolken samenpakken, zo onverwacht kan de zon weer doorbreken

Van Gucht eindigde met iedereen te bedanken die meewerkte aan de persconferenties: epidemiologen, het communicatieteam, de federale overheidsdienst Volksgezondheid en de agentschappen van de gemeenschappen, maar ook de ziekenhuizen, de woonzorgcentra, de huisartsen en de laboratoria.

Een bijzondere dank had hij over voor de gebarentolken. "Ik kan het me nauwelijks voorstellen hoe moeilijk het moet zijn om onze ingewikkelde zinnen en cijfers zo snel in gebaren om te zetten."

"We blijven dit opvolgen", sloot Van Gucht af. "De communicatie stopt niet. We blijven communiceren via onze website. De persconferentie wordt vervangen door een wekelijks persbericht op vrijdag. Ik wens jullie een mooie en veilige zomer toe."

Meest gelezen