Vlaamse regering maakt ruzie over het woord "praktijktest"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) houdt crisisberaad met zijn viceministers-presidenten over de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt en de woonmarkt. Er blijkt geen onenigheid over die aanpak zelf te heersen, maar wel over hoe die aanpak mag worden genoemd. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) wil praktijktests uitrollen via de lokale besturen, maar het woord "praktijktest" blijkt zeer gevoelig bij coalitiepartner N-VA te liggen.

"Ik hoor toch bij andere partijen zeggen dat er een glasheldere afspraak was binnen de Vlaamse regering om het woord "praktijktest" niet te gebruiken", zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in "De wereld vandaag", op Radio 1. Op zijn persconferentie vanmiddag liet Bart Somers het woord opvallend veel vallen, en in zijn persmededeling komt het een 20-tal keer voor.

Dit voelde aan als spuwen in ons gezicht

Anonieme partijbron aan Pieterjan De Smedt

"Een bron van een andere partij zei me dat ze in het persbericht lazen hoeveel keer het woord erin opdook en dat dit aanvoelde als spuwen in ons gezicht", vertelt De Smedt. Gisteren bleek al in Terzake dat de N-VA het woord "praktijktest" moeilijk over de lippen krijgt. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft het liever over "een monitoringsysteem". 

"Als sommige collega's zich wat afzetten tegen dit instrument, denk ik dat dit vooral uit angst voor een repressieve en juridische benadering is", zei Bart Somers aan "De wereld vandaag", voor de Vlaamse storm over het Martelarenplein losbarstte. "Ik wil net inzetten op een mobiliserende en sensibiliserende aanpak."

Hoe dan ook: het woord "praktijktest" blijkt een heel geladen term te zijn. Niet alleen omdat het suggereert dat bijvoorbeeld een huiseigenaar niet zelf zou kunnen bepalen wie hij in zijn pand laat wonen, maar ook omdat met name de N-VA op zijn rechterflank onder druk wordt gezet door oppositiepartij Vlaams Belang. Die bestempelt de praktijktests van Somers als "heksenjacht".

Volgens Vlaams Belang moet de N-VA Somers "een halt toeroepen". "Somers speelt cavalier seul en gaat zijn bevoegdheden te buiten", zegt fractieleider Chris Janssens (VB).

Lees verder onder de tweet.

"Ik merk dat er binnen de Vlaamse regering een meningsverschil is over het gebruik van het woord praktijktest. Het lijkt me goed dat ze dit onderling uitpraten om op één lijn te zitten", reageert Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert aan het begin van de federale superkern. Hij vindt dat de leden van de Vlaamse regering dit best als volwasssen mensen uitpraten.

Lachaert merkt nog op dat de basis van de strijd tegen racisme vastligt in de resolutie waarover het Vlaams Parlement het woensdag eens is geraakt. "Die is duidelijk: eerst wetenschappelijk onderzoek, sensibilisering en charters en als uiterste oplossing komt een systeem van praktijktest in beeld." 

"De symboliek van het woord en van de context hypothekeert de discussie", zei Somers aan "De wereld vandaag". Intussen lijkt de Vlaamse regering in zwaar vaarwater te zijn terechtgekomen. Afwachten of het hier gaat over een storm in een glas water of niet.

Bekijk hieronder de reactie van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen