Videospeler inladen...

Open VLD vervangen door SP.A in Vlaamse regering? Jan Jambon (N-VA): "Absoluut niet"

Vlaams minister-president Jan Jambon zegt dat een scenario om Open VLD in de Vlaamse regering te vervangen door SP.A absoluut niet aan de orde is. Dat scenario duikt  regelmatig op in de Wetstraat. Maar ook na de demarche van Open VLD-minister Bart Somers inzake de praktijktesten zou er geen stoelendans aan zitten te komen.

De top van de Vlaamse regering moest vanmiddag intern de plooien gladstrijken tijdens een crisisberaad. Dat kwam er nadat Vlaams minister van Samenleven, Gelijke Kansen en Binnenlands Bestuur Bart Somers een persbericht had uitgestuurd waarin hij lokale besturen aanmoedigde om praktijktests te organiseren. 

Somers ging hiermee in tegen  N-VA-collega van Wonen Matthias Diependaele. Die had gisteravond nog duidelijk gezegd dat hij gekant blijft tegen het invoeren van praktijktests en mystery calls om discriminatie op de Vlaamse huurmarkt tegen te gaan. Bij praktijktests wordt via fictieve sollicitaties of telefoongesprekken nagegaan of werkgevers of verhuurders zich niet schuldig maken aan discriminatie.

Kwaad bloed

Dat Somers vandaag dan plots toch over praktijktests sprak, zette kwaad bloed binnen de Vlaamse regering. “Er was vooraf binnen de top van de Vlaamse regering een afspraak gemaakt om niet over praktijktests te spreken”, vernam Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt uit verschillende bronnen.

Maar dat was dus buiten Bart Somers gerekend. Hij stuurde vandaag een persbericht uit waarin hij 25 keer het woord praktijktesten gebruikte. “Toen gingen binnen de Vlaamse regering een paar alarmbellen af, want het ligt heel gevoelig bij de N-VA.” 

Na het crisisberaad kwamen minister-president Jan Jambon (N-VA), Bart Somers en CD&V-minister Hilde Crevits met een gemeenschappelijke verklaring, tijdens een korte persconferentie, waarbij het woord praktijktests niet één keer viel.  "We hebben  beslist om de semantische discussie achter ons te laten", aldus Somers. De drie ministers kondigden aan dat academici nu een monitoringsysteem moeten uitwerken om discriminatie te bestrijden.

Exit Open VLD?

Deze bijgelegde ruzie toont nog maar eens aan dat er spanning zit op de relatie tussen de N-VA en Open VLD binnen de Vlaamse regering. “We horen dat ook uit heel wat hoeken”, zegt Pieterjan De Smedt. Sterker nog: “in de Wetstraat duikt regelmatig het scenario op dat Open VLD vervangen zou worden door SP.A”, weet De Smedt. Dat zou ook passen in de federale formatiepuzzel, waarbij de N-VA zou gaan samenwerken met SP.A en hun Franstalige tegenhangers van de PS. 

Het vervangingsscenario duikt regelmatig op, maar Vlaams minister-president Jan Jambon zei vandaag stellig dat het scenario “absoluut niet” op tafel ligt. Vlaams minister Ben Weyts reageerde al lachend dat het “helemaal niet aan de orde is”. “We zijn daar allemaal niet mee bezig. We hebben een kleine discussie kunnen beslechten en draaien een bladzijde om.” Hij hoopt dat de Vlaamse regering de rit kan uitzitten.

Bekijk hier de bijdrage van Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen