AFP or licensors

VN-Mensenrechtenraad gaat in op vraag van Afrikaanse leiders en houdt woensdag spoeddebat over racisme

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft een spoeddebat aangekondigd over institutioneel racisme, politiegeweld en geweld gericht tegen demonstranten. Het debat komt er op vraag van VN-leiders van Afrikaanse origine, na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Het debat zal woensdag plaatsvinden.

Ambassadeur van Burkina Faso bij de Verenigde Naties in Genève, Dieudonné Désiré Sougouri deed de oproep in een brief in naam van de 54 VN-leiders van Afrikaanse origine.

"De tragische gebeurtenissen van 25 mei 2020 in Minneapolis in de Verenigde Staten hebben in de hele wereld geleid tot protestbewegingen tegen onrecht en tegen de brutaliteit waarmee mensen van Afrikaanse afkomst dagelijks te maken krijgen in verschillende regio's in de wereld", schreven.

"Meer nodig dan racisme veroordelen"

Ze riepen de VN op om "een einde te maken aan racisme". Er is meer nodig dan racisme veroordelen, vinden ze, want de trans-Atlantische slavenhandel heeft een "diep trauma" nagelaten, dat nog altijd doorleeft. 

De leiders verzochten de VN-Mensenrechtenraad om een spoeddebat te houden "over de huidige mensenrechtenschendingen uit raciaal motief, systemisch racisme, politiegeweld tegen mensen van Afrikaanse afkomst en geweld tegen vreedzame manifestaties".

Ze drongen erop aan het debat deze week al te laten plaatsvinden. Dan herneemt de 43e zitting van de raad, die in maart was onderbroken door de coronacrisis. De raad geeft gevolg aan die vraag: het debat zal woensdag plaatsvinden. 

Ook de familie van George Floyd, de families van andere slachtoffers van politiegeweld en meer dan 600 ngo's hadden de VN-Mensenrechtenraad al opgeroepen tot een spoedzitting over racisme en de straffeloosheid voor de politie in de Verenigde Staten.

De VN-Mensenrechtenraad is een orgaan waarbij 47 landen zijn aangesloten. De raad staat evenwel ter discussie omdat er een aantal landen deel van uitmaken die het zelf niet te nauw nemen met de mensenrechten, zoals Saoedi-Arabië. De Verenigde Staten trokken zich twee jaar geleden terug uit de Mensenrechtenraad.

Meest gelezen