Videospeler inladen...

Coronavirus duikt weer op in China: 57 nieuwe besmettingen, vrees voor een tweede golf is groot

In de Chinese hoofdstad Peking zijn zondag 57 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het is het hoogste aantal nieuwe besmettingen in een dag tijd sinds april. De vrees voor een nieuwe binnenlandse uitbraak is groot. Meerdere wijken in Peking zijn in quarantaine geplaatst en scholen en speeltuinen zijn gesloten.

Zaterdag al werd bij 46 inwoners van Peking een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Op één na kwamen al die gevallen van Xinfadi, een grote vlees- en groentemarkt in het district Fengtai, in het zuiden van de hoofdstad. De enige andere positieve test werd afgenomen op een markt in het Haidan-district. Het gaat om een persoon die dicht contact heeft gehad met iemand die positief testte op de Xinfadi-markt.

Zondag zijn er 57 nieuwe besmettingen bij gekomen, waarvan er 36 opnieuw in de hoofdstad werden vastgesteld. Ook die gevallen kunnen gelinkt worden aan de Xinfadi-voedselmarkt. De markt, die 80 tot 90 procent van de groenten en fruit in Peking levert, is meteen gesloten en wordt volledig gedesinfecteerd. In de getroffen buurt is de noodtoestand uitgeroepen.

(tekst gaat voort onder de foto)

Chinese politie sluit markt af
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Het is niet duidelijk wat precies aan de basis ligt van de nieuwe gevallen in de Chinese hoofdstad, maar de autoriteiten nemen drastische maatregelen. De 10.000 mensen die op de voedselmarkt werken, worden getest op het nieuwe coronavirus. De overheid wil ook testen afnemen bij iedereen die recent op de markt was en bij mensen die in het omliggende district wonen.

Elf wijken zijn in quarantaine geplaatst, in heel Peking zijn sportieve en toeristische faciliteiten gesloten, grote openbare instellingen sluiten weer de deuren. De heropening van lagere scholen is uitgesteld. Honderden agenten en leden van de paramilitaire politie zijn zaterdag gezien in de buurt van de Xinfadi-markt. Intussen zijn ook nog enkele andere voedselmarkten in Peking gesloten.

"In overeenstemming met het principe van veiligheid en volksgezondheid eerst hebben we lockdown-maatregelen genomen voor de Xinfadi-markt en de omliggende buurten", zegt een verantwoordelijke van het district Fentai. "Het district bevindt zich in een oorlogsnoodsituatie."

Vrees voor een nieuwe besmettingsgolf

Het nieuwe virus dook eind vorig jaar voor het eerst op in Wuhan, in het oosten van China, en verspreidde zich vandaar over de rest van China en de wereld. Door strenge controles, het dragen van mondmaskers en strikte quarantaine raakte de binnenlandse uitbraak op het Chinese grondgebied onder controle.

De meeste nieuwe gevallen in China van de afgelopen maanden waren Chinese onderdanen die werden getest toen ze vanuit het buitenland terugkeerden naar China. Het is al van april geleden dat er nieuwe besmettingen in Peking opdoken. Dat doet nu de vrees voor een nieuwe besmettingsgolf stijgen.

"Komende dagen worden heel spannend"

“Men is bang voor zo’n tweede golf in Peking”, zegt China-correspondent Leen Vervaeke. “De komende dagen worden dan ook erg spannend. De vraag stelt zich of al deze maatregelen voldoende zullen zijn om verdere verspreiding te voorkomen.”

“Men heeft in Peking in april eigenlijk al eens een tweede uitbraak gehad, maar men heeft die toen heel beperkt kunnen houden. Maar een markt is een plaats waar erg veel mensen samenkomen, vandaar dat men hard ingrijpt. Ook iedereen die de afgelopen twee weken op de markt was, zal getest worden”,  zegt Vervaeke. 

(tekst gaat voort onder de foto)

Archieffoto Xinfadi-markt

"De Chinese aanpak van het coronavirus is niet gericht op het afvlakken van de curve, maar op indamming van het virus. Men wil dus nul besmettingen. En dat komt doordat men uit ervaring weet hoe snel de verspreiding van het virus uit de hand kan lopen. Vandaar de harde aanpak. Erg vervelend voor de mensen in de afgesloten wijken, maar de redenering in China is:  “Dit is nodig om erger te voorkomen”, besluit Vervaeke.

De Chinese aanpak van het coronavirus is gericht op indamming van het virus. Men wil dus nul besmettingen.

China-correspondent Leen Vervaeke

Het coronavirus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich later over de rest van de wereld. Bijna 7 miljoen mensen zijn besmet geraakt, althans volgens de officiële cijfers. Het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk stukken hoger omdat niet alle mensen met -of zonder- symptomen van het coronavirus worden getest.

Archieffoto Xinfadi-markt

Meest gelezen