Videospeler inladen...

15.000 demonstranten betogen in Parijs tegen politiegeweld en racisme

In de Franse hoofdstad Parijs zijn vandaag zo'n 15.000 mensen samengekomen om te demonstreren tegen politiegeweld en racisme. De Franse Raad van State heeft het licht op groen gezet voor demonstraties, ook in tijden van corona, maar dan wel onder voorwaarden. Intussen overspoelt een golf van protest overspoelt de wereld na de dood van de Amerikaan George Floyd, die door buitensporig politiegeweld om het leven kwam. 

De straten van Parijs werden vandaag overspoeld zo'n 15.000 betogers die spandoeken in de lucht staken en T-shirts droegen met onder andere “Black lives matters” op. Je zag borden met: “Ik hoop dat ik niet gedood word vandaag, omdat ik zwart ben”. Een boodschap voor de regering: “Wie onrecht zaait, zal opstand oogsten.” Ook de tekst: “Gerechtigheid voor Adama Traore” viel vaak te lezen.

De betoging werd namelijk georganiseerd door onder meer Assa Traore. Zij is de zus van Adama Traoré, de zwarte man die in 2016 overleed in een politiebureau.

De 24-jarige jongen is uitgegroeid tot een symbool van de Franse protesten. De omstandigheden van de dood van de twintiger blijven onduidelijk, nochtans zijn er de afgelopen jaren verscheidene autopsies uitgevoerd. De familie en demonstranten vragen nu gerechtigheid voor Adama. 

Ook de mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt een hervorming van het politiesysteem in Frankrijk. 

Protest Frankrijk
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De Franse politie vroeg aan de restaurants en winkels langs het parcours om preventief de deuren te sluiten. De politie was aanwezig en hield zich klaar om in de grijpen tegen eventueel geweld.

De protesten verliepen grotendeels vreedzaam, toch is het op enkele plekken tot confrontaties gekomen met de politie.

Demonstreren màg

Intussen heeft de Franse Raad van State een opmerkelijke uitspraak gedaan: demonstreren màg, ook in tijden van corona.  Er zijn wel twee belangrijke voorwaarden: er mogen maximaal 5.000 mensen deelnemen aan de demonstratie en de deelnemers moeten afstand van elkaar houden om besmetting te voorkomen.  

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Ook in andere Franse steden zoals Bordeaux en Lyon kwamen mensen op straat. Deze betoging zal een van de grootste betogingen zijn in Frankrijk in de nasleep van de dood van de Amerikaan George Floyd.

De zwarte man kwam om het leven toen een witte agent buitensporig geweld gebruikte bij zijn arrestatie. In de VS en met uitbreiding, in de hele wereld, wordt er in steden betoogd tegen politiegeweld en racisme.

Vandaag waren er ook protesten aan de gang in steden in andere landen zoals Londen, Zürich en in verschillende Nederlandse en Australische steden. 

Protest Frankrijk
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Protest Frankrijk
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen