ddp images

Minister De Block over vaccinbestelling Nederland, Italië, Duitsland en Frankrijk: "Niet verstandig"

Vier Europese landen hebben een contract getekend voor de verdeling van een vaccin tegen het coronavirus. Het vaccin moet wel nog worden getest, maar volgens de Italiaanse minister van Volksgezondheid zouden de eerste dosissen er zijn tegen het einde van het jaar. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block noemt die bestelling "niet verstandig". Volg het laatste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister De Block over vaccinbestelling andere landen: "Niet verstandig, zo verzwak je iedereen"

Ons land is niet enthousiast over de bestelling van coronavaccins die Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland deden. Zij kondigden die bestelling vandaag aan, terwijl de werking van het vaccin nog moet worden bewezen. "Het is belangrijk dat we de krachten binnen Europa bundelen. België is daar een voortrekker in", zo valt te horen bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

"Samenwerking met de Europese Unie houdt voor ons in dat je met zoveel mogelijk lidstaten samenwerkt. Daarom hebben we ons met België steeds achter het overkoepelende initiatief van de Europese Commissie geschaard en niet ook nog eens met bepaalde landen apart onderhandeld. Sommige landen hebben dat wel gedaan, maar dat is volgens ons niet verstandig. Zo versnipper je alles opnieuw en verzwak je iedereen: het overkoepelende initiatief van de Commissie, maar ook je eigen positie."

Lees meer in dit artikel:

"Eerste dosissen coronavaccin tegen het einde van het jaar"

Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië kopen 300 miljoen dosissen van een Brits vaccin dat tegen het coronavirus zou kunnen beschermen. Dat meldt de Nederlandse minister van Volksgezondheid. Ze willen de gereserveerde partij verdelen over de Europese Unie. Het middel moet wel nog verder getest worden.

Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnenfabrikant AstraZeneca. De eerste tests op mensen zijn al gedaan en de uitkomsten daarvan worden binnenkort verwacht. Aanvankelijk waren er hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn wel wat getemperd sinds proeven met apen tegenvielen. Niettemin hebben de Verenigde Staten eerder al 400 miljoen dosissen gereserveerd.

Door het contract "bestaat de kans om al eind 2020 een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar te hebben voor Europa", schrijft Gezondheidsminister Hugo de Jonge aan het Nederlandse parlement. AstraZeneca kan volgens hem door de opdracht van het vierkoppige 'coronaverbond' nu alles al klaarmaken om het middel op grote schaal te gaan maken. De bestelde partij wordt dan stapsgewijs beschikbaar. Maar nogmaals: of het vaccin ook effectief werkt, is nog onzeker.

"De kans op mislukking is in elk van de ontwikkelfasen aanwezig", zegt de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge over de deal . "De risico's die gepaard gaan met het investeren (...) wegen echter niet op tegen het zeer grote maatschappelijke belang." Hij benadrukt dat de alliantie van vier landen in gesprek is met nog meer ontwikkelaars, is te lezen bij de Nederlandse omroep NOS.

Twee kleuters in school Lievegem besmet: klassen gaan in quarantaine

In Waarschoot, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lievegem, zijn twee kinderen van vrije kleuterschool 't Kersenpitje besmet met het coronavirus. Dat bevestigt schooldirectrice Hilde Peeters. De klassen van de besmette kinderen gaan twee weken in quarantaine, de ouders van de klasgenoten zijn door de schooldirectie op de hoogte gebracht.

Artsen van het CLB en de preventieadviseur bieden de school begeleiding en zorgen ervoor dat alle nodige stappen worden gezet, zoals voorgeschreven door het Agentschap Zorg en Gezondheid. De situatie wordt permanent geëvalueerd, de komende week vindt er dagelijks overleg plaats.

Marktkramers demonstreren maandag in Brussel tegen de beperkingen op markten

Marktkramers verzamelen maandag in Brussel voor een manifestatie tegen de restrictieve maatregelen voor de openbare markten in deze exitfase. Om 16 uur vertrekt de demonstratie op parking C van de Heizel. Dat hebben verschillende marktkramers aan persagentschap Belga gemeld. De politiezone Brussel-Elsene is op de hoogte en de politiediensten gaan na of deze activiteit in overeenstemming is met de COVID-19-maatregelen.

De markthandelaars zijn boos over de beperkingen voor markten, onder meer de beperking tot maximaal vijftig kramen. "Wij staan in open lucht. We moeten normaal stroken van vier meter breedte open laten om de hulpdiensten doorgang te kunnen verlenen. In de warenhuizen kruisen mensen elkaar binnen in doorgangen van minder dan twee meter", hekelt Alain Bielen, woordvoerder van de Franstalige groep.

Toeristen stromen toe op campings

De campings in Vlaanderen zien dit weekend opnieuw toeristen toestromen. Mensen met een tweede verblijf op een camping konden daar al langer terecht, maar sinds maandag mogen campings ook opnieuw open voor wie enkele dagen of weken wil kamperen. Op camping De Binnenvaart in Houthalen-Helchteren zijn al tientallen kampeerders aangekomen voor enkele dagen in de groene Limburgse buitenlucht.

Sonja en Hugo (foto hieronder) uit Zemst hebben net hun camper geparkeerd. "We hebben hier zo erg naar uitgekeken, die drie maanden zonder kamperen hebben erg lang geduurd voor ons. Tot vlak voor de lockdown zijn we er nog op uit getrokken. We zitten hier veilig. op ons eigen perceel, met ons eigen toilet, eigen keukentje. Beter kan niet."

Ook campinguitbater Lode Nulmans is meer dan tevreden, ook al heeft hij dit jaar al een stuk van het seizoen verloren. "Die voorbije maanden, met al die mooie lange weekends. Dat halen we nooit meer in. Mensen gaan niet in juli en augustus extra komen omdat wij in april en mei gesloten waren. Ik schat toch dat dat 30 procent minder omzet betekent." Nulmans begrijpt ook niet waarom de campings dicht moesten tijdens de coronacrisis: "Kijk hier: zoveel ruimte, zoveel afstand. In Nederland zijn de campings altijd open gebleven. Waarom kon dat hier niet?"

Tienduizenden zeelui al maanden vast op zee: “Er is onbegrip”

Heel wat zeelui – volgens de Verenigde Naties zo’n tienduizenden – zitten door de coronacrisis al maanden vast op hun schip op zee. Onder hen ook Michaël Barbaix, gezagvoerder van olietanker Statia. “Als we in een haven aankomen met een bepaalde lading, kijken ze enkel naar de lading. Het schip of de mensen op het schip, daar wordt geen rekening mee gehouden. Er is onbegrip.”

Videospeler inladen...

De Verenigde Naties vragen dat er snel een oplossing komt. “Het is belangrijk voor familiale en persoonlijke redenen, maar ook voor de veiligheid. Als mensen te lang op een schip zitten, worden ze moe en krijgen ze stress.”

Toeristische bootjes weer in Brugge, paard en kar pas volgend weekend: “Paarden hebben coronakilo’s”

De steden in ons land ontvangen opnieuw toeristen, met vandaag opnieuw  boottochtjes. Momenteel zijn er vooral binnenlandse toeristen, maar in Brugge hopen ze dat er vanaf maandag – als de grenzen weer openen – ook weer buitenlanders komen. 

Videospeler inladen...

Een ritje met paard en kar kan pas vanaf volgend weekend, omdat de karren nog geen plexiglas hebben. Bovendien moeten de paarden nog op dieet, zo klinkt het. “Ze hebben coronakilo’s gekweekt. Ze zijn dik op de pens en in de manen. Die kilo’s moeten er toch weer af.”

“Iedereen klaar om sjette te geven”: eerste weekend met cafés en restaurants aan de kust

Aan de kust maken ze zich klaar voor een vrij druk weekend, met het mooie weer. Daarnaast is het ook het eerste weekend dat de (binnenlandse) toeristen welkom zijn en de cafés en restaurants open zijn. De reservaties lopen binnen en heel wat restaurants zijn al volgeboekt voor vanavond en morgenmiddag, Vaderdag. “Iedereen is klaar om sjette te geven, om erin te vliegen.”

Videospeler inladen...

Zuidmarkt in Brussel gaat morgen weer open (met maar 50 kraampjes)

De Zuidmarkt, nabij het Brusselse Zuidstation, vindt morgenochtend weer plaats. Er zullen in een eerste fase wel maar vijftig kraampjes staan in plaats van 200. Dat heeft Francesco Iammarino, schepen van Economische ontwikkeling in de Brusselse gemeente Sint-Gillis, bekendgemaakt.

De markt zal een beperkte ruimte innemen en zal worden afgebakend met nadarhekken. "We hebben geprobeerd de diversiteit van de markt te eerbiedigen, zodat er kleding zal worden verkocht, dat er groentekramen zullen zijn, slagers ...", aldus Iammarino. "Via lottrekking werd bepaald wie er als eerste mag staan. De bedoeling is om te werken met groepen van een vijftigtal marktkramers in een beurtrol."

Nicolas Maeterlinck

Unizo bijzonder positief over nieuw pakket maatregelen superkern

Unizo reageert bijzonder positief op het nieuw pakket fiscale maatregelen dat gisteravond door de superkern werd goedgekeurd. "We hebben deze maatregelen gedurende de voorbije weken sterk bepleit bij de regering en hopen nu dat ook het parlement zijn verantwoordelijkheid zal nemen en deze maatregelen goed zal keuren", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. "Door het invoeren van deze maatregelen worden Belgische kmo's en zelfstandigen immers daadkrachtig geholpen om de bestaande crisis het hoofd te bieden én zich klaar te stomen voor de toekomst en zich te beschermen tegen nieuwe schokken. Bovendien wordt het spaargeld van de burger geactiveerd en gebruikt om de economie aan te zwengelen."

Terwijl ook de eerder besliste verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid, als maatregel voor de duur van de crisis, op de goedkeuring van Unizo kon rekenen, heeft de organisatie vragen bij de leeftijdsverlaging van 57 naar 55 jaar voor het tijdskrediet eindeloopbaan. "Het is belangrijk dat ondernemingen die door corona in herstructurering of moeilijkheden zitten, worden gestimuleerd en ondersteund om ontslagen maximaal te vermijden", zegt Van Assche.

Volgens Unizo is dat een maatregel uit het verleden, "die totaal indruist tegen alle noodzakelijke inspanningen die de afgelopen jaren al werden geleverd om het stigma rond oudere werknemers te doorbreken en de activiteitsgraad van 55-plussers net te verhogen". "We rekenen er daarom op dat het hier om een tijdelijke maatregel gaat, die na de coronacrisis opnieuw wordt bijgesteld. Het was misschien eenvoudiger geweest om het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor iedereen tot eind dit jaar te verlengen."

Meest gelezen