Nederland, Italië, Duitsland en Frankrijk bestellen miljoenen doses coronavaccin, minister De Block: "Niet verstandig"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vindt het "niet verstandig" dat sommige EU-lidstaten los van het overkoepelende initiatief van de Europese Commissie apart onderhandelen om een vaccin tegen het coronavirus te kopen. "Zo versnipper je alles opnieuw en verzwak je iedereen: het overkoepelend initiatief van de Commissie maar ook je eigen positie", stelt ze in een reactie op het nieuws dat Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië al 300 miljoen dosissen besteld hebben van een Brits vaccin dat nog getest wordt.

Eerder vandaag meldde de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, dat Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen dosissen besteld hebben van een Brits vaccin dat nog volop getest wordt. Ze willen de gereserveerde partij verdelen over de Europese Unie.

De Belgische regering is niet enthousiast over het initiatief. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wijst erop dat ons land voluit het gezamenlijke initiatief van de Europese Commissie blijft steunen, "omdat dat volgens ons de beste manier is om maximaal resultaat te halen voor onze burgers".

Samenwerking binnen de EU houdt voor De Block in dat je met zoveel mogelijk lidstaten samenwerkt. "Daarom hebben we ons met België steeds achter het overkoepelende initiatief van de Europese Commissie geschaard en niet ook nog eens met bepaalde landen apart onderhandeld.” 

“Sommige landen hebben dat wel gedaan, maar dat is volgens ons niet verstandig. Zo versnipper je alles opnieuw en verzwak je iedereen: het overkoepelende initiatief van de Commissie maar ook je eigen positie", laat het kabinet van de minister van Volksgezondheid weten.

Wedden op één paard

De minister merkt nog op dat de vier landen landen een samenwerking hebben opgezet met één farmaceutisch bedrijf: AstraZeneca. Dat Brits-Zweedse bedrijf heeft de licentie gekocht om het vaccin op de markt te brengen dat op dit moment ontwikkeld wordt door de Britse universiteit van Oxford

“Het initiatief van de Europese Commissie gaat veel breder, naar verschillende farmaceutische bedrijven die op zoek zijn naar een vaccin”, klinkt het bij het kabinet van minister De Block. “En dat zal ook nodig zijn, want het is nu nog niet te voorspellen wie er het eerst een vaccin zal vinden en of die firma dat vaccin dan in voldoende grote hoeveelheden kan produceren."

Bestellingen nodig voor productie

De Belg Bruno Holthof is CEO van Oxford University Hospitals, waar het Britse vaccin ontwikkeld werd en nu getest wordt. Hoewel het vaccin nog volop getest wordt, is het bedrijf AstraZeneca al begonnen met de productie van 2 miljard dosissen. 

Om dat te kunnen betalen, is het belangrijk dat landen al bestellingen plaatsen, zegt Holthof. De Belg zegt dat de universiteit van Oxford en AstraZeneca geen winst willen maken. “Het enige wat wij vragen is dat de kosten vergoed worden van de ontwikkeling, de registratie en de productie van het vaccin. Wij werken heel hard om het vaccin te ontwikkelen en te produceren, maar we hebben bestellingen nodig om het vaccin te beginnen produceren.”

De Belg benadrukt dat de universiteit van Oxford en AstraZeneca zullen proberen het vaccin ter beschikking te stellen van alle landen in de wereld. “Wij werken ook met de Global Alliance for Vaccines and Immunization, die ook al een bestelling geplaatst heeft. En België is hierbij ook aangesloten via de Europese Unie. Dus zullen alle Europese landen hieraan kunnen deelnemen”, verzekert Holthof.

Laatste testfase

Hoe zit het nu met het testen van dit vaccin? Het zit nu in de derde fase: eerst werd het in januari ontwikkeld, waarna het onmiddellijk getest werd in een laboratorium en op dieren. Vervolgens hebben de onderzoekers in april de toelating gekregen van de Britse autoriteiten om het vaccin te testen op mensen. 

Deze maand is men gestart met de laatste fase van het onderzoek, waarbij 10.000 vrijwilligers in Engeland en 2.000 vrijwilligers in Brazilië getest worden. Er zijn ook akkoorden met Afrikaanse landen om er te testen.

“Het is belangrijk dat we kunnen testen in landen waar de pandemie nog sterk aanwezig is. Want om de werkzaamheid van het vaccin te kunnen bewijzen moet er voldoende virus onder de bevolking circuleren”, legt Bruno Holthof uit. De verschillende tests wijzen alvast uit dat het vaccin veilig is, vertelt Holthof. “Er zijn geen onvoorziene bijwerkingen opgetreden. Nu wachten we nog op een signaal dat het vaccin werkt.”

Meest gelezen