Amerikaanse comédienne viraal door Trump te playbacken: "Hij is een geweldige komedieschrijver zonder het te beseffen"

Een van dé internetrevelaties tijdens de coronacrisis. Zo kan de Amerikaanse comédienne Sarah Cooper wel worden genoemd. Ze verovert het internet met filmpjes waarin ze uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump playbackt, inclusief bijhorende gezichtsuitdrukkingen én attributen. Een echte fan van de president kan je haar dus niet noemen. "Nu beseffen mensen misschien hoe belachelijk het is wat hij zegt."

Het was 24 april, wanneer Sarah Cooper haar eerste video de wereld instuurde via de populaire app TikTok en Twitter. Amper enkele uren eerder hoorde ze Trump in zijn dagelijkse coronapersconferentie vertellen dat uv-licht of het injecteren van desinfecterende middelen kan helpen tegen het coronavirus. De medische wereld reageerde meteen scherp en de president trok later zijn woorden terug. 

"Hij vertelde het allemaal zo visueel. Ik wist meteen dat ik daar iets mee wilde doen", vertelt Cooper in verschillende media. Met een lamp en een fles schoonmaakmiddel in de hand playbackt ze zijn woorden - inclusief opmerkelijke gezichtsuitdrukkingen - waardoor het lijkt alsof uit haar mond de stem van Trump komt. 

Bekijk haar eerste filmpje hieronder. De tekst gaat voort onder de video.

De likes en reacties stroomden binnen en ondertussen is de video al meer dan 20 miljoen keer bekeken op Twitter en honderdduizenden keren op TikTok. Omdat ze zo snel na de persconferentie met de video kwam, zagen veel mensen hem nog vóór de originele video. "Daardoor was het niet enkel goede content, het was ook nieuwswaardig."

Bijna twee maanden later heeft ze er al zo'n twintig gemaakt en daardoor is ze een van dé revelaties tijdens deze coronacrisis geworden op het internet. "Een zwarte vrouw die de woorden van Trump op een zeer realistische manier nabootst. Dat hebben de mensen nog niet gezien", zo verklaart ze het succes

Een zwarte vrouw die de woorden van Trump op een zeer realistische manier nabootst. Dat hebben de mensen nog niet gezien

"Als schrijver wil je zaken uitvergroten om ze belachelijk te maken", zegt ze. "Maar alles wat hij zegt, is al zo belachelijk, waardoor het moeilijk uit te vergroten is. Het lijkt wel of we al 3,5 jaar worden misleid. We zijn er al aan gewend dat hij zulke dingen zegt. Mensen knikken en niemand roept hem terecht. Als ze het uit mijn mond horen komen, beseffen ze misschien hoe belachelijk dit allemaal klinkt."

En er is nog een reden waarom ze het doet, zegt ze zelf. "Toen Trump zijn dagelijkse persconferenties begon, werd ik er weer aan herinnerd hoe gek en incompetent hij is. Het deed me denken aan mijn tijd in de zakenwereld (Cooper werkte een tijdje voor Google, red.). Ook daar zijn veel mensen die in vergaderingen flauwekul verkopen als ze niet weten waarover ze het hebben, maar toch hun collega's kunnen inpakken." Met haar filmpjes wil ze die dingen aantonen.

De liefde tussen de comédienne en de president is niet groot. En dat is niet nieuw. In 2017 stuurde Cooper een tweet waarin ze zei dat Trump altijd al arbeidsongeschikt is geweest, waarop hij haar blokkeerde. Iets waar ze schijnbaar trots op is, want in haar Twitterbiografie staat sindsdien #blockedbytrump. Oftewel: geblokkeerd door Trump. 

Eén ding is zeker: de filmpjes geven de carrière van Cooper - die nog in de kinderschoenen stond - een boost. Op haar elfde besefte ze al dat ze een hart voor komedie had, toen ze op een vrij podium stond, maar uiteindelijk kwam ze toch in de zakenwereld terecht. Op basis van haar ervaringen tijdens de vergaderingen bij Google schreef ze het boek "100 Tricks to Appear Smart in Meetings: How to Get By Without Even Trying". 100 trucjes om er slim uit te zien in vergaderingen, dus.

Deze crisis is misschien wel een zegen voor mij. Nu kan ik me langzaam aan de buitenwereld tonen

Het boek had succes en dus smeet ze zich meer op haar comedy. Haar stand-upcarrière begon net vaart te nemen, toen de coronacrisis uitbrak. "Maar misschien is dit net goed voor mij", zegt ze. "Ik heb toch wel wat angst en dus is deze manier (de filmpjes online, red.) een betere manier om mezelf langzaam aan de buitenwereld te tonen. Dit is misschien wel een zegen."

Ondertussen kreeg ze al lof van heel wat internationale beroemdheden, zoals de acteurs Ben Stiller, Jerry Seinfeld en de zangeres Bette Midler. Ze verscheen ook al in de talkshow van Ellen DeGeneres en "The Tonight Show Starring Jimmy Fallon". 

En de kritiek? Die valt mee, zo blijkt. "Ik hoor dat sommige Trump-fans er zelfs mee kunnen lachen", zo zegt ze. "De video is onbewerkt. Dus wat kunnen ze zeggen?"

Trump is een geweldige komedieschrijver zonder dat hij dat beseft

Wat de toekomst - na corona - brengt? Een nieuw boek, dat staat al vast. En ook de Trump-videootjes blijven nog even lopen. "Trump is een geweldige komedieschrijver zonder dat hij dat beseft. Er zijn zoveel stukken die ik kan gebruiken. Zolang mijn schrijver er niet mee stopt, ik ook niet."

Meest gelezen