Archieffoto Donald Trump
(c) Copyright 2017, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Trump stelt omstreden verkiezingsrally uit: “Veel van mijn Afro-Amerikaanse vrienden vroegen om datum te verplaatsen”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn omstreden verkiezingsbijeenkomst in Tulsa, in de staat Oklahoma, uitgesteld, zodat ze niet samenvalt met "Juneteenth". Dat heeft de president op Twitter geschreven. Op 19 juni, "Juneteenth" dus, vieren de Verenigde Staten het einde van de slavernij. Trump had veel kritiek gekregen dat hij net op die dag zijn rally organiseerde. De bijeenkomst wordt met een dag uitgesteld. 

Op 19 juni 1865 kondigden soldaten in Galveston, in de Amerikaanse staat Texas, het einde van de slavernij aan. Texas was de laatste zuidelijke staat die de slavernij officieel heeft afgeschaft. Deze dag die ook "Juneteenth" of "Emancipation Day" wordt genoemd, wordt herdacht en gevierd. Het is in het bijzonder voor de zwarte gemeenschap in de VS een erg belangrijke dag. 

Door zijn eerste rally in maanden net op die dag te plannen, kreeg Trump het verwijt "Juneteenth" af te nemen van de zwarte gemeenschap. Na de dood van George Floyd, die omkwam bij buitensporig politiegeweld tijdens een arrestatie, zijn er in het hele land grootschalige protesten gehouden tegen politiegeweld en racisme. In de nasleep daarvan een rally organiseren op 19 juni ligt extra gevoelig. 

Tulsa verleden van geweld tegen Afro-Amerikaanse gemeenschap

Bovendien kreeg Trump eerder al kritiek op de manier waarop hij de protesten in de VS aanpakt. Zo dreigde hij eerder om het leger in te zetten. Critici verwijten hem dat hij burgers tegen elkaar opzet in plaats van met elkaar tracht te verbinden.

Ook kende de plaats waar Trump de rally organiseert, de stad Tulsa, een verleden van geweld tegen Afro-Amerikanen. In 1921 werden honderden Afro-Amerikanen gedood tijdens rellen in de stadswijk "Black Wall Street". Een wijk waar verschillende zwarte Amerikanen een bloeiende handel hadden, werd platgebrand. Zo’n 1.000 zaken en huizen werden vernield. De aanval kwam er nadat een groep witte Amerikanen had geëist dat een zwarte arrestant gelyncht zou worden. Maar een groep zwarte Amerikanen had zich ook verzameld aan het politiekantoor om de arrestant te beschermen. 

(Lees verder onder foto)

Protest
AFP or licensors

Trump: “Ik heb beslist om de rally te verplaatsen”

Maar de kritiek op de president is niet in dovemansoren gevallen. Trump schreef gisteren op Twitter. "We hadden eerder onze #MAGA Rally in Tulsa, Oklahoma gepland op 19 juni".


"Helaas zou dit vallen op de juneteenth-feestdag. Veel van mijn Afro-Amerikaanse vrienden en supporters hebben contact met me opgenomen met de suggestie om te overwegen deze datum te verplaatsen. Uit respect voor deze feestdag, en met inachtneming van deze belangrijke gelegenheid en alles wat ze vertegenwoordigt, heb ik daarom besloten onze rally te verplaatsen naar zaterdag 20 juni, en in te gaan op hun verzoek. "

(Lees verder onder Tweet en foto)

Rally Trump maart 2020 in  Charlotte
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

 De president gaf ook aan dat al meer dan 200.000 mensen een ticket voor de rally hadden aangevraagd. Maar Trump krijgt ook kritiek dat hij, in tijden van corona, geen social distancing wil opleggen tijdens zijn rally. Het coronavirus woedt nochtans in alle hevigheid in de VS.  Wie de verkiezingsbijeenkomst van Trump wil bijwonen, moet dan ook verklaren dat hij de president niet zal aanklagen als hij toch besmet raakt met het coronavirus.

Volgens de Johns Hopkins-universiteit kwamen al meer dan 114.000 Amerikanen om het leven door het virus en raakten meer dan 2 miljoen mensen besmet. 

Protest Minneapolis
AFP or licensors
George Floyd
AFP or licensors

Meest gelezen