Zanger en "one-hit-wonder" Ricky Valance ("Tell Laura I love her") overleden

De Britse zanger Ricky Valance (84), bekend van de hit "Tell Laura I love her" uit 1960, is overleden. Valance was de eerste mannelijke solo-artiest uit Wales die in Groot-Brittannië een nummer 1-hit scoorde. Hij leed al lange tijd aan dementie. "Tell Laura I love her", zijn enige grote hit, was destijds controversieel.  

Ricky Valance werd geboren als David Spencer in Ynysddu. Hij was enkele jaren actief in de Britse luchtmacht (RAF) voor hij begon te zingen in clubs in het noorden van Engeland. In 1960 nam hij "Tell Laura I love her" op, een cover van een Amerikaanse hit van Ray Peterson. De smartlap vertelt het verhaal van een jonge autocoureur, Tommy, die verongelukt en wiens laatste woorden "Tell Laura I love her" ("Zeg Laura dat ik van haar hou"), zijn.

Toendertijd weigerde de Britse openbare omroep BBC liedjes te spelen die over de dood gingen. Het Amerikaanse origineel kreeg geen voet aan grond in Groot-Brittannië en ook met Ricky Valance leek het die kant op te gaan. Maar Valances versie werd opgepikt door andere radiozenders en werd in geen tijd alsnog een enorme hit.

Van "Tell Laura I love her" werden in Groot-Brittannië meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het stond 16 weken in de Britse hitlijst, waarvan drie op nummer 1.

Enige grote hit

Het zou de enige grote hit blijven voor Ricky Valance. Hij waagde tevergeefs zijn kans voor de Britse selectie voor het Eurovisiesongfestival in 1961 en  scoorde nog enkele hits in Scandinavië, Australië en Zuid-Afrika. Maar in Groot-Brittannië kon Valance het succes van "Tell Laura I love her" niet meer evenaren en hij keerde terug naar het kleine clubcircuit waar hij zijn carrière begonnen was.

Valance woonde afwisselend in Spanje en Groot-Brittannië. Hij leed al langer aan dementie en was nog voor de coronacrisis uitbrak, opgenomen in het ziekenhuis, zegt zijn management. Hij is 84 jaar geworden.  

Niet te verwarren met Ritchie Valens

Ricky Valance is niet te verwarren met Ritchie Valens, de Amerikaanse rock-'n-roll-zanger die in de jaren 50 wereldhits scoorde met "La bamba" en "Donna". Hij stierf op zijn 17e in een vliegtuigcrash, samen met artiesten Buddy Holly en Big Bopper. Die dag, 3 februari 1959, staat bekend als "The day the music died", de dag dat de muziek stierf.

Ricky Valance koos zijn artiestennaam toen hij "Tell Laura I love her" uitbracht in 1960, nog maar kort na de dood van Ritchie Valens dus. Hij moest zich meermaals verantwoorden voor die keuze. Hij koos die naar eigen zeggen omdat hij Ricky een mooie naam vond, Valance was de naam van de trainer van een paard op de wedrennen. Het had volgens hem dus niets te maken met Ritchie Valens.

Ricky Valance - "Tell Laura I love her"

Meest gelezen