De gorilla's in het Bwindi Impenetrable park vormen een belangrijke bron van inkomsten voor Oeganda.

Zeldzame zilverruggorilla Rafiki gedood in Oeganda, vier verdachten riskeren zware straf

In het Bwindi Impenetrable National Park in Oeganda is het lichaam teruggevonden van Rafiki, een van de bekendste mannetjesgorilla's van het land. Het dier bleek gedood met een speer. Vier verdachten zijn opgepakt, het zijn jagers die zeggen dat ze gedood hebben uit zelfverdediging.

Gorilla Rafiki was een lokale beroemdheid in het Oegandese natuurpark. Hij was een zogenoemde "zilverrug", een volwassen mannetje van ongeveer 25 jaar oud dat aan het hoofd stond van een groep van 17 gorilla's. Op 1 juni raakte hij vermist, later werd zijn lichaam teruggevonden met verwondingen die aangebracht waren met een scherp voorwerp.

Vier lokale jagers zijn opgepakt. Zij riskeren een levenslange celstraf of een gigantische boete als ze schuldig worden bevonden aan het doden van een bedreigde diersoort. Zelf zeggen de mannen dat ze op jacht waren, en dat ze de gorilla gedood hebben uit zelfverdediging.

Toerisme

De zeldzame berggorilla's in Oeganda vormen een belangrijke bron van inkomsten voor het land. Toeristen betalen veel geld om met rangers het woud in te trekken en groepen gorilla's tot op korte afstand te benaderen. 

Er leven maar iets meer dan 1000 berggorilla's, in parken in Oeganda en Rwanda, en volgens de Uganda Wildlife Authority (UWA) is de dood van Rafiki een heel groot verlies.  De groep van Rafiki was erg populair bij toeristen, en komt nu in een onstabiele situatie terecht zonder leider. Het zou kunnen dat de groep gorilla's zich nu afkeert van mensen, en daardoor loopt Oeganda inkomsten mis.

Meest gelezen