DE FOYER #34: over de laatste superkern, virusjager Peter Piot & Leopold II

Iedere week blikken Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete vanuit de foyer van studio 5 terug op de uitzending van "De Zevende Dag". Dat doen ze met Wouter Dambre, eindredacteur van het programma. In deze podcast bespreken ze samen, fris van de lever, de meest markante momenten uit de afgelopen twee uur. 

Luister ook naar deze podcast op:

N-VA was de enige partij van de superkern die het laatste pakket van steunmaatregelen niet goedkeurde. N-VA-Fractieleider Peter De Roover vertelde waarom en liet verstaan dat het nu vooruit moet met de federale formatie. Premier Sophie Wilmès (MR) moet volgens hem daarin het voortouw nemen. 

Professor Peter Piot is allicht de bekendste viroloog ter wereld door zijn rol in de strijd tegen het HIV-virus. Hij werd zelf ziek door het coronavirus, maar is intussen wel aangesteld als speciaal adviseur van Europees Commissievoorzitter Ursula Von Der Leyen.

Voor het eerst sinds zijn herstel nam hij deel aan een gesprek op televisie samen met GEES-voorzitter Erika Vlieghe en Paul Stoffels van Johnson & Johnson. Zij pakten deze week uit met het nieuws dat ze binnenkort zullen starten met het testen van een mogelijk vaccin op mensen. 

Overal ter wereld wordt geprotesteerd tegen 'racistische' standbeelden van slavenhandelaars en kolonialen. In België wordt koning Leopold II her en der beklad en vernield. Heeft de koloniale koning nog een plaats in ons straatbeeld? Kamerleden Sammy Mahdi (CD&V), Jessika Soors (Groen) en Theo Francken (N-VA) debatteerden erover. 

Meest gelezen