Archieffoto protest eerder deze week
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Franse agenten protesteren tegen beschuldiging racisme

In de Franse hoofdstad Parijs hebben politieagenten geprotesteerd tegen de beschuldigingen van racisme en omdat ze de “nekklem” niet meer mogen gebruiken. Het protest gisteravond was beperkt tot enkele tientallen agenten die zich verzamelden rond de Arc de Triomphe. Ook vrijdag waren de agenten al op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten.

’s Avonds laat verzamelden enkele tientallen agenten zich aan de Arc de Triomphe in Parijs. Patrouillewagens omsingelden het monument en de agenten legden hun handboeien op de grond. De flitsende blauwe lichten vroegen aandacht voor hun beklag. 

Ze vinden de beschuldigingen van racisme en geweld oneerlijk. Ook vragen ze een alternatief voor de "nekklem". Een verbod op een techniek, zonder een alternatief in te voeren, kan niet, vinden ze. 

"Nekklem is een gevaarlijke techniek"

Eerder had de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner gezegd dat de politieagenten de “nekklem” niet meer mogen gebruiken. De techniek zou te gevaarlijk zijn voor de mensen die gearresteerd worden. De minister heeft ook aangekondigd om racisme binnen de politie streng aan te pakken. 

Na de verkaring van de minister hadden de agenten ook al geprotesteerd. De politie zegt dat ze zich in de steek gelaten voelt door de regering. Er was een gesprek tussen de politiebonden en Castaner, maar dat heeft te weinig opgeleverd volgens de bonden. Ze willen ook dat de Franse president Emmanuel Macron uitdrukkelijk zijn steun uitspreekt voor de politie. Vanavond spreekt de president het land toe. Het wordt afwachten hoe hij het standpunt van de agenten en de duizenden betogers zal adresseren. 

15.000 betogers tegen racisme en politiegeweld

Het protest van de agenten gisteravond kwam er nadat zo’n 15.000 Fransen op straat waren gekomen tegen racisme en politiegeweld. Het protest van de menigte de afgelopen weken  was geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging en de dood van George Floyd in de Verenigde Staten. De zwarte man die omkwam na buitensporig politiegeweld van Amerikaanse agenten bij zijn arrestatie. 

Meest gelezen