Groen licht voor Gordelfestival met aangepaste formule

Het Gordelfestival in de Vlaamse Rand rond Brussel zal wel degelijk plaatsvinden op zondag 6 september. De editie 2020 heeft groen licht gekregen, maar in een aangepaste formule, zegt Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA)

Ook bij het Gordelfestival waren door de coronacrisis vragen ontstaan. Maar de achtste editie op zondag 6 september vindt wel degelijk plaats. "Het zijn rare en bijzondere tijden", vertelt minister Ben Weyts. "Maar het Gordelfestival is het jaarlijkse evenement om op een plezante manier het Vlaamse en groene karakter van de rand rond Brussel in de verf te zetten. Ik wil dat dan ook niet loslaten. Dus het Gordelfestival gaat door, maar wel op een andere manier." 

We gaan ons dit jaar opnieuw focussen op de faciliteitengemeenten zoals we vroeger deden

Ben Weyts, Vlaams minister van de Vlaamse Rand (N-VA)

De wandel- en fietstochten gaan door, inclusief de pelotonritten van 100 kilometer rond Brussel. De rest van de formule wordt wel aangepast om te vermijden dat grote massa's mensen zouden samenkomen op dezelfde plaats. "Zo zal er dit jaar geen randanimatie zijn en wordt er ook geen focusgemeente aangeduid waar vele activiteiten geconcentreerd worden", zegt minister Weyts. "Sint-Pieters-Leeuw krijgt in 2021 een nieuwe kans. We gaan nu eigenlijk opnieuw focussen op de faciliteitengemeenten zoals we vroeger deden."

Digitaal inschrijven

Deelnemers zullen zich voor het eerst digitaal moeten aanmelden. Dat kan vooraf, maar ook op de dag zelf. Door de digitale aanmelding kan de situatie beter opgevolgd worden. 

Meest gelezen