Videospeler inladen...

Topman Jan Van Esbroeck: "Sportpaleis vullen zal pas kunnen als er een vaccin is"

Volgens Jan Van Esbroeck, de topman van het Sportpaleis, zal een volledig gevulde zaal pas kunnen als er een coronavaccin in omloop is. Dat zei hij vanmorgen "Bij Linde" op Studio Brussel. De toekomst van de massaconcerten? "Billie Eilish voor 30 procent van het publiek laten optreden, dat krijg je niet gedaan." 

200 man. Dat is de ultieme publiekslimiet die de Nationale Veiligheidsraad heeft vastgelegd voor concerten. Die kunnen terug opstarten vanaf 1 juli, maar dat zal nog in coronamodus zijn: zittend, op veilige afstand van elkaar én liefst met een mondmasker. 

Die limiet van 200 personen is ook overal dezelfde. Ook in de grootste concertzaal van het land dus: het Sportpaleis. Daarover was CEO van de Sportpaleis Group Jan Van Esbroeck vanmorgen te gast “Bij Linde” op Studio Brussel. “Wij worden verondersteld bovenop de piramide te staan”, zegt hij. “Wij moeten vertrouwen hebben in de goede afloop. Want we hebben geen andere keuze: dit moét goed aflopen.”

Videospeler inladen...

Perspectief

Hoe de toekomst eruit zal zien, blijft een grote blinde vlek voor de hallen. Massa-evenementen zijn al zeker verboden tot het einde van augustus. Maar wat daarna? Dat gebrek aan perspectief heeft soms bijna komische gevolgen. “Het concert van Elbow is zo al vier keer verplaatst”, moet Van Esbroeck toegeven.  

Het concert van Elbow is al vier keer verplaatst

Jan Van Esbroeck, CEO Sportpaleis Group

En net dat perspectief is zo belangrijk voor internationale tournees. “Wij leven eigenlijk 9 maanden vooruit”, zegt de CEO. “Maar nu is er niemand van die grote artiesten die iets durft aan te kondigen. Die wachten allemaal of het najaar van 2021 wel haalbaar zal zijn.” 

Vaccin

Van Esbroeck houdt daarom ook niet enkel rekening met de Belgische coronacurves, maar met die in heel Europa. “Wij leven van het internationale talent, en dat gaat er alleen maar komen als heel Europa beschikbaar is voor die talenten. Zij kunnen niet op tournee gaan als ze niet zeker zijn dat ze hun 20-30 concerten kunnen doen.” 

Ik vrees dat het Sportpaleis, zoals het vroeger was, maar gaat lukken als er een vaccin is

Jan Van Esbroeck, CEO Sportpaleis Group

Een "nieuw normaal" is volgens de topman nog niet meteen aan de orde. Een tot de nok gevuld Sportpaleis, wanneer zien we dat terug? “Ik vrees dat het Sportpaleis, zoals het vroeger was, maar gaat lukken als er een vaccin is.”

Nekkanacht in het Sportpaleis

Wraakroepend

Andere concertzalen denken aan buitenconcerten, statafels die als bubbels dienen, of meer werken met lokaal talent. Maar voor het Sportpaleis is dat allemaal moeilijk werken, omdat het natuurlijk voor een groot deel om de "massa-ervaring" gaat. “Die 200 is dodelijk voor ons”, zegt de CEO. 

“Het is vervelend en wraakroepend, omdat er wel 240 man 4 uur in een vliegtuig naast elkaar mogen gaan zitten", vindt hij. "Dan vraag je je af: waarom mag dat niet in een theater, met 600 of 800 man, in een veel grotere ruimte die hygiënisch beter onder controle te houden is?" 

2013: Rihanna in het Sportpaleis

Wat dan wel?

"We zijn wel oefeningen aan het doen om voorstellingen die normaal in de Stadsschouwburg doorgaan, om die in de Lotto Arena te plaatsen. Dat kan met 1800 tot 1900 mensen", kijkt Van Esbroeck toch vooruit. 

We zijn oefeningen aan het doen om voorstellingen uit de Stadsschouwburg in de Lotto Arena te plaatsen

Jan Van Esbroeck, CEO Sportpaleis Group

Maar Van Esbroeck ziet dat niet werken voor alle genres. “Dat kan je voor een stand-upcomedian. Ik kan me nog inbeelden dat dat gaat. Maar wat nut heeft het als artiest om twee derde van de stoelen leeg te zien?”, zegt hij.

“Een publiek heeft elkaar nodig. Een concert gaat over proximiteit, over alles wat eigenlijk nu niet mag.” Billie Eilish voor 30 procent het publiek laten optreden? "Dat krijg je niet gedaan."

Meest gelezen