"Kortsluiting" veroorzaakt brand in Wervik en Ruiselede

In Wervik brak in de nacht van zaterdag op zondag brand uit in een boerderij. Het woongedeelte ging in de vlammen op. De bewoner kon ontkomen en raakte niet gewond. In een instelling in Ruiselede werden 15 jongeren tijdelijk geëvacueerd na brand in een opslagruimte.

Toen de hulpdiensten aan de boerderij in Wervik aankwamen, sloegen de vlammen al door het dak. Na een dik half uur had de brandweer het vuur al onder controle. Toch ging  het woongedeelte van de boerderij volledig in vlammen op. De brand ontstond vermoedelijk door een kortsluiting.
De woning is onbewoonbaar. De bewoner van de boerderij in Wervik, een man van 54, wordt opgevangen bij familie.

In Ruiselede heeft een brand gewoed in de gesloten jeugdinstelling De Zande. Een nachtwaker merkte rond 2 uur brand op in een opslagruimte waar renovatiewerken aan de gang zijn. Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al door het raam.

De brand was snel onder controle, maar de opslagruimte en een deel van de inkomhal zijn zwaar beschadigd. Waarschijnlijk is de brand veroorzaakt door een kortsluiting.

15 jongeren die door de rechter geplaatst werden in Ruiselede, moesten geëvacueerd worden. Na een uur konden ze opnieuw naar hun kamer.

Kortsluiting of slecht contact?

Volgens branddeskundige Pieter Top ligt het probleem vaak bij verouderde elektrische installaties. "Bij een kortsluiting slaan de zekeringen uit, dus dat kan de oorzaak niet zijn."

Wat er wel gebeurt is dat er in de loop der jaren een slecht contact ontstaat in de schakeldozen. "Zelfs al zijn die contacten goed aangeschroefd, door jarenlang uit te zetten bij belasting en daarna weer te krimpen, ontstaat er een microscopisch kleine afstand tussen contacten. Dat zorgt ervoor dat er kleine vonkjes overspringen. Die vonkjes zijn 4000 graden heet. Langzaam gaan die vonken het koper van de electrische bedrading wegvreten. De afstand tussen de contacten wordt groter en de vonken ook. Dan bestaat het gevaar dat de isolatie rond de draad gaat opwarmen. Eens die temperatuur oploopt tot 250 graden gaat dat branden en dan loopt het dus mis en ontstaat er brand", zegt Top.

"Het gevaar is dat zo een mankenment niet wordt opgemerkt door een zekering of een verliesstroomschakelaar. Het heeft dus niets te maken met een kortsluiting maar wel met gebrek aan onderhoud van de gehele installatie."

 

Meest gelezen