Videospeler inladen...

2 verdachten geïdentificeerd in onderzoek naar racistische graffiti in Lanaken, Tongeren en Bilzen

In juni werden in Lanaken, Tongeren en Bilzen muren, bushokjes en straten beklad met racistische teksten en nazi-symbolen. Het bleef lange tijd onduidelijk wie hierachter zat, maar nu heeft de politie twee verdachten geïdentificeerd.  Het gaat om een man en vrouw uit de betrokken gemeenten. Ze zullen wellicht voor de correctionele rechtbank worden gedagvaard.

De graffiti werd op 14 juni ontdekt. Vermoedelijk waren de daders 's nachts op pad getrokken om de racistische slogans op gevels en bushokjes te spuiten. De teksten met taalfouten werden aangebracht in Lanaken, Munsterbilzen (Bilzen) en Tongeren. 

Ze schreven slogans als "Hitler kom terug", "Vuil bruin" en "Bruine apen ga terug naar uw land". Er werden ook hakenkruisen en verwijzingen naar het nazisme aangebracht.

Grafitti in Bilzen.

Burgemeester dient klacht in

De burgemeester van Lanaken, Marino Keulen (Open VLD), diende een klacht in tegen onbekenden. "Dit vormt een overtreding op de racismewet en het gaat om beschadigingen aan het openbare en private domein", zei hij. 

"We hebben camera’s staan in het centrum van Lanaken. Ik heb aan de politie gevraagd of de daders niet herkend kunnen worden." Op de camerabeelden waren twee verdachten te zien.

In het onderzoek zijn nu een man en vrouw als verdachten geïdentificeerd. Er zijn sterke aanwijzingen dat ze aan de feiten kunnen worden gelinkt. Ze zullen zich wellicht voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

 

Videospeler inladen...

Meest gelezen