Liveblog: Belgische grenzen zijn weer open, Macron heft lockdown op in Frankrijk

De Belgische landsgrenzen zijn sinds middernacht weer open. Daardoor kunnen we weer naar onze buurlanden reizen en kan het weer drukker worden op onze snelwegen.  De Franse president Macron heeft aangekondigd dat de maatregelen in zijn land verder versoepeld worden. Lees alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Grenzen zijn opnieuw open, mogelijk weer drukker op de weg

Vanaf middernacht heeft ons land opnieuw de grenzen geopend. Dat wil zeggen dat Belgen naar de meeste Europese landen kunnen reizen. We zijn weer welkom in al onze buurlanden. 

Twee weken geleden mochten we al naar Nederland gaan, maar enkel om er te winkelen of op familiebezoek te gaan. Voortaan kunnen we bijvoorbeeld weer zorgeloos gaan fietsen op de Nederlandse wegen.

Wie naar het Verenigd Koninkrijk gaat, moet wel eerst twee weken in quarantaine gaan. Reizen naar Spanje kan voorlopig nog niet, daarvoor is het wachten tot 21 juni. Omgekeerd zijn ook de meeste Europeanen weer welkom in ons land. 

In “Het Journaal” blikt burgemeester Marino Keulen (Open VLD) van de Limburgse grensgemeente Lanaken terug op de afgelopen periode:

Videospeler inladen...

Het kan nu ook weer drukker worden op onze snelwegen, zegt onze verkeersexpert Hajo Beeckman in Het Journaal: "Britten, Nederlanders, Duitsers en Fransen die naar een andere plek naar Europa gaan, moeten vaak ons land doorkruisen. Maar ik verwacht geen grote problemen."

Videospeler inladen...

Sommige mensen kunnen niet snel genoeg vertrekken, eens de grenzen weer opengaan. Dat geldt ook voor Geert en Maria uit Veurne in West-Vlaanderen.

Normaal gezien gaan ze verschillende keren per jaar met de camper op reis. Na drie maanden verplicht thuisblijven zullen ze zelfs niet wachten tot morgen. We zochten hen nog snel op.

Bekijk de reportage uit Het Journaal: 

Videospeler inladen...

Macron kondigt reeks nieuwe versoepelingen aan in tv-toespraak

AFP or licensors

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een tv-toespraak teruggeblikt op de afgelopen lockdown-periode in zijn land. Hij maakte ook een aantal aanzienlijke versoepelingen bekend: vanaf morgen zal heel Frankrijk een “groene zone” worden, waarbij bijvoorbeeld de horeca weer overal geopend mag worden.

Vanaf 22 juni zullen ook alle Franse scholen en crèches weer open gaan. Sterker nog: alle leerlingen moeten weer naar school. En de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen die was uitgesteld, zal op 28 juni plaatsvinden.

Zorgverleners demonstreren tegen minister Maggie De Block (Open VLD)

Een 300-tal zorgverleners zijn vanmiddag bijeengekomen voor het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). De protestvoerders keerden het kabinet aan de Financietoren in Brussel symbolisch de rug toe, uit onvrede met de aanpak van de coronacrisis en de jarenlange besparingen in de zorgsector.

Lees meer

Mogelijk versoepelt Britse regering "social distancing" binnenkort

De Britse premier Boris Johnson wil bekijken of er binnenkort een versoepeling kan komen van de "social distancing"-regels, zo hebben meerdere Britse media gemeld. Britten moeten nu tot 4 juli waar mogelijk 2 meter afstand van elkaar houden.

Volgens de Conservatieve regeringsleider behoort de versoepeling tot de mogelijkheden als het aantal coronabesmettingen afneemt. "Als we de cijfers omlaag krijgen, zodat het 1 op de 1.000, 1 op de 1.600, misschien zelfs minder wordt, wordt de kans om 2 meter, 1 meter of 30 centimeter van een besmet iemand te staan, kleiner", zo citeerde de openbare omroep Johnson die zelf coronapatiënt is geweest. "Dan kan je wat manoeuvreerruimte gaan inbouwen."

Het aantal overlijdens in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen 24 uur met 36 sterfgevallen gestegen tot 41.698.

Vanaf morgen kan COVID-19-toeslag voor kinderen aangevraagd worden

De COVID-19-toeslag voor kinderen kan vanaf morgen worden aangevraagd, zo meldt Vlaams minister van Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V). De toeslag zag het licht omdat de veel Vlamingen, en zeker de meest kwetsbaren, de financiële impact van de coronacrisis erg voelen, wat tot schrijnende situaties kan leiden.

De toeslag is een specifieke tegemoetkoming aan gezinnen met kinderen die recht hebben op Vlaamse gezinsbijslagen. De tegemoetkoming is er voor de gezinnen die kunnen aantonen dat hun inkomen, in vergelijking met januari of februari, minstens 10 procent is gedaald in maart, april, mei of juni én onder de inkomensgrens van 2.213 euro bruto belastbaar inkomen zit. Ze moeten één maand inkomensdaling kunnen aantonen. Deze gezinnen ontvangen eenmalig een toeslag van 120 euro per kind, uitbetaald in drie maandelijkse schijven. "Zo ondersteunen we de gezinnen met de laagste inkomens, waaronder een groot deel eenoudergezinnen", aldus Beke.

Het zou gaan over zowat 126.000 kinderen, wat een totale kostprijs betekent van 15 miljoen euro.

Meer info is te vinden op de website: https://www.groeipakket.be/COVID19.

Groen licht voor Gordelfestival met aangepaste formule

Het Gordelfestival in de Vlaamse Rand rond Brussel zal wel degelijk plaatsvinden op zondag 6 september. De editie 2020 heeft groen licht gekregen, maar in een aangepaste formule, met bijvoorbeeld digitaal aanmelden. Dat meldt Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA).

De wandel- en fietstochten kunnen doorgaan, de pelotonritten van 100 kilometer rond Brussel inbegrepen. De rest van de formule wordt wel aangepast om te vermijden dat grote massa's mensen zouden samenkomen op dezelfde plaats. Zo zal er dit jaar geen randanimatie - bijvoorbeeld muziekoptredens - zijn, en er wordt ook geen focusgemeente aangeduid waar vele activiteiten geconcentreerd worden. 

Deelnemers zullen zich voor het eerst digitaal moeten aanmelden. Dat kan vooraf, maar ook op de dag zelf. Door de digitale aanmelding kan de situatie beter opgevolgd worden.

Foto van vorig jaar

Twee nieuwe sterfgevallen door coronavirus in Nederland

In Nederland zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de afgelopen 24 uur twee nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Daarmee komt het officiële dodental op 6.059. Er werden zes nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger. Niet iedereen wordt getest en sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.

Het totaalaantal coronabesmettingen nam toe met 143. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.783 mensen. Het aantal ziekenhuisopnames staat nu op 11.828.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Het RIVM houdt er rekening mee dat niet iedereen dat ook doet, waardoor er in Nederland waarschijnlijk meer coronabesmettingen zijn dan bekend is.

Duitsland start dinsdag met waarschuwingsapp voor corona

Duitsland begint dinsdag te werken met een app die waarschuwingen geeft over de eventuele verspreiding van het coronavirus. De officiële app van de bondsregering blijkt goed te werken en kan worden gebruikt. Dat hebben de Duitse ministers van Gezondheid en van Binnenlandse Zaken, Jens Spahn en Horst Seehofer, in Berlijn gemeld.

Het doel van de app is om mogelijke contacten van patiënten in kaart te brengen en afstanden te meten tussen de gebruikers onderling. Zo waarschuwt het apparaat als twee gebruikers zich volgens de metingen van de app te lang te dicht bij elkaar bevinden. Grondslag van het systeem is vrijwilligheid en anonimiteit.

 

Meest gelezen