Peter De Roover (N-VA): "Premier Wilmès neemt best initiatief in formatie, samen met Jambon en Di Rupo" 

Peter De Roover, de fractieleider van de N-VA in het federaal parlement, zegt dat premier Sophie Wilmès (MR) best de gesprekken over een nieuwe regering leidt, samen met de minister-presidenten Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS). "Ik denk dat de as tussen de PS en de N-VA een goede meerderheid kan vormen samen met wat nu de restregering is", herhaalde hij nog eens de voorkeur van de N-VA voor een paars-gele federale regering. 

Een "triumviraat" of een "driemanschap" van premier Sophie Wilmès (MR) en de minister-presidenten Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) zou best de leiding nemen in de gesprekken over een nieuwe federale regering. Daarvoor pleitte Peter De Roover, fractieleider van de N-VA in het federaal parlement, in "De zevende dag". 

"Zij hebben het voordeel dat ze elk als premier en als minister-president ook een objectieve vertegenwoordiger zijn", noemt De Roover als reden. Voorzitters Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) nu het veld insturen zou te veel de partijbelangen benadrukken, gelooft hij.

"Bovendien is er tussen meneer Jambon en meneer Di Rupo, in elk geval op technisch vlak, de voorbije maanden op een bijzonder goede en constructieve manier samengewerkt", zegt De Roover. 

Bekijk hier het interview met Peter De Roover in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Hoe staat het nu met die federale formatie? 

Op dit moment hebben we een minderheidsregering met Open VLD, CD&V en MR, onder premier Sophie Wilmès (MR). De meeste partijen willen tegen september een nieuwe regering op de been brengen, met een meerderheid in het parlement. 

De afgelopen weken hielden de voorzitters van de socialistische partijen (Conner Rousseau voor de SP.A en Paul Magnette van de PS) daarover een verkennende "snuffelronde". Het is nu nog wachten op hun verslag. Voorzitter van Open VLD Egbert Lachaert zei dinsdag al dat premier Sophie Wilmès nu de meest aangewezen persoon is om de formatiegesprekken over te nemen. 

Voor De Roover leidt dat best tot een formule waarbij de N-VA en PS de huidige minderheidsregering aanvullen. De Roover erkent dat een grote staatshervorming (de N-VA wil evolueren naar confederalisme) "niet iets zal zijn wat we morgen doen" en "hoe dan ook tijd zal vergen".

De PS heeft al veel eerder aangegeven dat ze geen regering wil steunen waar zowel de N-VA als de liberale partijen in zitten. Dat is wel het geval in de formule die De Roover voorstelt. "Als meneer Magnette weet dat er oplossingen mogelijk zijn, maar niet meegaat omdat hij er een partij wil uit duwen, moet hij die verantwoordelijkheid maar nemen", zegt de fractieleider daarover. 

Lachaert vindt minister-presidenten betrekken "minder evident"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert reageerde op het voorstel van De Roover, bij VTM. Lachaert vindt het "niet onlogisch" dat de gewestregeringen betrokken worden bij het federale herstelbeleid. De investeringen die nodig zijn na de coronacrisis, zitten dan ook vooral bij de regio's.

Maar voor Lachaert is het "minder evident" dat de minister-presidenten mee de federale formatie trekken. "Je kan moeilijk een federaal regeerakkoord vanuit de gewesten schrijven", zegt de voorzitter. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen