Videospeler inladen...

Politie schiet zwarte man dood tijdens arrestatie in Atlanta, Björn Soenens: "Protesten kunnen nu weer verharden"

Het hoofd van de politie in de Amerikaanse stad Atlanta is zaterdag opgestapt, minder dan 24 uur nadat een agent in Atlanta een zwarte man had gedood. Ondertussen is ook de agent zelf ontslagen, dat heeft CNN gemeld. De autoriteiten van de staat Georgia zijn een onderzoek gestart naar de dood van de man. Ook de politiebeelden van de arrestatie zijn vrijgegeven. Demonstranten staken het restaurant in brand waar de feiten zich hadden afgespeeld. "Dit kan de protesten tegen politiegeweld weer doen verharden", zegt correspondent Björn Soenens.

De politie was opgeroepen naar een fastfoodrestaurant, na een klacht dat een man in zijn wagen in slaap was gevallen, aldus het Georgia Bureau of Investigation (GBI), het justitieel onderzoeksbureau van de staat Georgia.

De politie nam een alcoholtest af, waaruit bleek dat de man, Rayshard Brooks (27), te veel had gedronken. Toen de man zich verzette bij zijn arrestatie gebruikte een agent een stroomstootwapen tegen de man. Getuigen zagen dat de man bij de worsteling dat wapen in zijn bezit wist te krijgen en dat hij ermee wegvluchtte. Toen hij zich omdraaide schoot een van de agenten op de man.

De man werd nog naar een ziekenhuis overgebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen, aldus het GBI. De arrestatie werd ook gefilmd door de bodycams van de agenten. Die beelden - een kortere versie kan je hieronder bekijken -  zijn door de politie vrijgegeven. Aanvankelijk lijkt het er heel gemoedelijk aan toe te gaan tussen Brooks en de agenten. Pas vanaf het moment dat hij in de boeien wordt geslagen, gaat het fout. In onderstaand filmpje gebeurt dit na ongeveer drie minuten. 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Agent ontslagen

Het incident in Atlanta komt er drie weken nadat een blanke politieman de zwarte man George Floyd had gedood tijdens een arrestatie. De dood van Floyd lokte in het hele land (en daarbuiten) grote protesten uit.

De precieze toedracht van het voorval nu wordt nog onderzocht op basis van videobeelden van ooggetuigen en van de agenten zelf, en van bewakingsbeelden van het restaurant waar het incident zich voordeed. Burgemeester Keisha Lance Bottoms vraagt zich luidop af of de geweerschoten nodig waren.

"Ik vind dat er een debat mag zijn of het gebruik van vuurwapens in deze interventie gerechtvaardigd is", zegt Bottoms. "Maar ik ben er sterk van overtuigd dat er een duidelijk verschil is tussen wat je kan doen, en wat je zou moeten doen. Ik geloof niet dat dodelijk geweld nodig was om deze situatie op te lossen. Daarom heb ik meteen om het ontslag van de agent gevraagd." Ondertussen werd de agent die het schot heeft gelost de laan uitgestuurd. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd aan CNN. Een tweede agent die betrokken was bij het incident werd mag enkel nog administratieve taken uitvoeren.

Ik ben er sterk van overtuigd dat er een duidelijk verschil is tussen wat je kan doen, en wat je zou moeten doen.

Burgemeester Keisha Lance Bottoms

Voorts heeft het hoofd van de politie in Atlanta, Erika Shields, haar ontslag aangeboden, burgemeester Bottoms heeft dat aanvaard. Ze sprak haar grote waardering uit voor Shields. "Zij heeft meer dan twee decennia alles gegeven voor de politie van Atlanta, en ze is erg toegewijd aan de bevolking van onze stad. Erika Shields streefde ernaar om de politiehervorming in Atlanta een voorbeeld te laten zijn voor andere steden. Ze heeft dan ook meteen haar ontslag aangeboden om de stad de kans te geven om het vertrouwen met de bevolking zo snel mogelijk te herstellen."

(Lees verder onder de reportage uit "Het Journaal")

Videospeler inladen...

Sinds de dood van Rayshard Brooks staan mensen te protesteren aan het fastfoodrestaurant en in het centrum van Atlanta. Gisteravond blokkeerden manifestanten een belangrijke autoweg en werd brandgesticht aan het fastfoodrestaurant.

Ik verwacht dat de woede nog gaat toenemen, want wat ze aanklagen is opnieuw gebeurd: buitensporig geweld van de politie tegen zwarte verdachten.

VS-correspondent Björn Soenens

"De hele dag zijn er demonstraties geweest", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "'s Avonds is het dan uit de hand gelopen, de ordediensten zijn tussenbeide gekomen, er is traangas afgevuurd. Ik verwacht dat de woede nog gaat toenemen, want wat ze aanklagen is opnieuw gebeurd: buitensporig geweld van de politie tegen zwarte verdachten. Het zal zeker niet gaan liggen, de vraag is hoe heftig en hoe hevig het zal worden op andere plaatsen in de VS."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen