Belga

Topman Janssen Pharmaceutica: "Er zullen meer coronavaccins zijn dan mensen om ze te injecteren"

Er zullen voldoende vaccins tegen het coronavirus aanwezig zijn in Europa als er uiteindelijk één ontwikkeld is. Dat zegt Paul Stoffels, topman van Janssen Pharmaceutica in "De zevende dag". 

Gisteren raakte bekend dat vier Europese landen -  Duitsland, Frankrijk, Italië én Nederland - 300 miljoen dosissen van een potentieel vaccin tegen het coronavirus kopen. Het gaat om het vaccin dat ontwikkeld wordt door de universiteit van Oxford en het farmaceutisch bedrijf Astra Zeneca.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vindt het "niet verstandig" dat sommige EU-lidstaten los van het overkoepelende initiatief van de Europese Commissie apart onderhandelen om een vaccin tegen het coronavirus te kopen. Volgens De Block versnipper je op die manier alles opnieuw en verzwak je iedereen.

Maar Paul Stoffels, wetenschappelijk directeur van Johnson & Johnson (het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica) deelt de vrees voor dergelijk 'vaccinnationalisme' niet. "De vier landen die nu het voortouw nemen, werken heel nauw samen met de Europese Commissie. Het zijn vier kapitaalkrachtige landen, die sterk op voorhand kunnen investeren om de bedrijven mee helpen op te starten", zegt Stoffels. "Maar die landen engageren zich ook om de capaciteit die wordt opgebouwd, te delen in Europa. Ik ga ervan uit dat er in Europa genoeg vaccins zullen zijn om te verdelen. Ik denk dat er uiteindelijk zoveel vaccins zullen zijn dat men niet voldoende armen zal vinden om ze te injecteren."

Wij stellen voor dat de eerste vaccins naar de gezondheidswerkers gaan. Nadien komt de oudere bevolking aan de beurt omdat die het grootste risico lopen.

Paul Stoffels, wetenschappelijk directeur van Johnson & Johnson

Bekijk hier het interview met Paul Stoffels van Johnson & Johnson in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Zorgverleners eerst

Mocht Janssen Pharmaceutica erin slagen om een vaccin op de markt te brengen, bepalen zij dan ook waar de eerste dosissen naartoe gaan? "Wij stellen voor dat die eerst naar de gezondheidswerkers gaan", zegt Stoffels. "Nadien komt de oudere bevolking aan de beurt omdat die het grootste risico lopen. Dus het zal niet per land verlopen, maar per categorie."

Peter Piot, viroloog en speciaal adviseur van de Europese Commissie, vindt dat er goede coördinatie nodig is om het vaccinnationalisme te vermijden. "Er zijn maar weinig landen en bedrijven zoals Janssen die vaccins maken. Als men zoals in de Verenigde Staten gaat zeggen: "De vaccins die bij ons gemaakt worden, die zijn voorbehouden voor onze eigen mensen", dan gaan er veel uit de boot vallen. Het is dus belangrijk om internationaal goede overeenkomsten te hebben zodat elk land, ook armere landen, toegang zal hebben tot dat vaccin."

Meest gelezen