NICOLAS MAETERLINCK

Vandaag starten (alweer) werkzaamheden aan viaduct E17 naar centrum Gent, en dat zal veel verkeersproblemen veroorzaken

Het wordt moeilijk om met de auto naar het centrum van Gent te rijden. Het viaduct dat de E17 met het centrum verbindt (de B401) gaat vanaf vandaag dicht voor werkzaamheden. En dat is op zijn minst merkwaardig want die brug was zes jaar geleden door werkzaamheden ook al twee maanden gesloten. Waarom nu nog eens? En welke hinder mag je verwachten?

Het viaduct van de B401 vormt de rechtstreekse autoverbinding van de E17 bij Gentbrugge met het Gentse stadscentrum. De brug leidt van de E17 naar het Gentse Zuidplein. Van daaruit kan je verschillende ondergrondse parkeergarages bereiken, zoals de Zuid en de Reep. De verbinding is erg belangrijk voor pendelaars en mensen die in Gent gaan winkelen. 

Vanaf zes uur gaat het zogenoemde centrale viaduct naar de Zuid dicht. Wie met de auto de stad in wil, zal de afrit naar de stadsring moeten nemen. Het kruispunt met de ring is sowieso al druk, dus daar moet je met extra wachttijden rekening houden. Veel mensen zullen met behulp van verkeersapps ook omrijden via de N60 (De Sterre) en via de afritten UZ Gent en Gentbrugge op de E17. Het ziet er dus naar uit dat de hinder in de ruime omgeving voelbaar zal zijn.

Deze week: centraal viaduct dicht richting centrum, omrijden via de afrit naar het stadsring

De werkzaamheden duren in totaal drie weken. Na deze week gaat het viaduct weer open maar dan gaat de afrit naar de stadsring dicht. Wie richting ring wil, moet dan omkeren aan het eerste kruispunt voorbij het viaduct. In de derde week is de oprit van de ring naar de B401 en de E17 gesloten.

Waarom nu weeral werkzaamheden? Die brug was toch al hersteld?

Het viaduct op de B401 van de E17 naar het centrum van Gent werd gebouwd in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw, kort na de aanleg van de E17 tussen Destelbergen en Zwijnaarde overigens, in 1969. De brug was tien jaar geleden eigenlijk al tot op de draad versleten. Daarom gaf het Agentschap Wegen en Verkeer de opdracht aan kandidaat-aannemers om het viaduct een volledige make over te bezorgen. Dat gebeurde in de zomer van 2014. Toen ging het hele brugcomplex twee maanden dicht.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de aannemer hebben vijf jaar lang discussies gevoerd over wie de extra kosten moet betalen om de verankering tussen de voegen en het brugdek opnieuw volgens de regels van de kunst aan te brengen.

Nu blijkt dat Wegen en Verkeer niet tevreden is met wat één van de betrokken aannemers in 2014 gedaan heeft. Het werk is toen over het algemeen prima verlopen, en er is ook helemaal geen gevaar voor de stabiliteit van de brug, maar de betonaannemer die instond voor de verankering tussen de nieuwe brugvoegen en de asfaltlaag op het wegdek zou een foute werkwijze gebruikt hebben. Daardoor kunnen er met die verankering snel problemen ontstaan. 

Het Agentschap en de aannemer hebben maar liefst vijf jaar lang een discussie gevoerd over wie de extra kosten moet betalen om de verankering volgens de regels van de kunst opnieuw aan te brengen. Dat akkoord is onlangs bereikt en het gebeurt dus vanaf maandag. Wie in de volgende weken met de auto de stad in moet, zal dus moeten omrijden.

Meest gelezen