Zorgpersoneel keert kabinet van minister De Block letterlijk de rug toe

Een 300-tal zorgverleners zijn vanmiddag bijeengekomen voor het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). De protestvoerders keerden het kabinet aan de Financietoren in Brussel symbolisch de rug toe, uit onvrede met de aanpak van de coronacrisis en de jarenlange besparingen in de zorgsector.

Het zorgpersoneel dat deelnam aan de actie was erg herkenbaar, want de meesten onder hen hadden hun werkkledij aan. Iedereen droeg een mondmasker, maar de sociale afstand viel moeilijk te bewaren. 

De zorgverleners en sympathisanten lieten via spandoeken met slogans als "De overheid telt het geld, wij tellen de doden" en "Maggie doodt de zorg" duidelijk verstaan dat ze niet akkoord gaan met het huidige zorgbeleid.

“Er is een groot ongenoegen bij de verpleegkundigen en de hele gezondheidssector die al jaren gebukt gaat onder onderfinanciering”, zegt verpleegster en ACOD-afgevaardigde Veronique Lorge. “Die onderfinanciering heeft zich nu getoond tijdens de coronacrisis. Een heleboel dingen ging mis. Er is duidelijk nood aan een nieuw model om de ziekenhuizen en het ziekenhuispersoneel te financieren zodat we meer handen aan het bed kunnen krijgen.”

“We hebben op sommige momenten moeten kiezen wie wel of niet een masker kon dragen. Niet enkel de zorgverleners, maar ook alle kwetsbare mensen werden in de steek gelaten", zegt Stephen, zelf een jonge zorgverlener.

Grote betoging op 13 september

De betogers zeggen te willen doorgaan tot het einde en stellen zelfs dat ze een klacht zullen indienen tegen het beheer van de crisis door de overheid. En er komt nog een grotere betoging.

"De regering heeft de zorgverleners en de bevolking in gevaar gebracht. We roepen iedereen op om 13 september een grote betoging voor de zorg te houden. Die oproep geldt niet enkel voor de zorgverleners, maar ook voor iedereen die zorg heeft gekregen. We hopen met duizenden te zijn", aldus Stephen.

Er vonden vanmiddag gelijkaardige acties plaats in Charleroi en Luik. Daar kwam telkens een honderdtal mensen opdagen. In Namen kwam een dertigtal mensen samen, niet aan het kabinet van Waals minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) zoals eerst gepland, maar wel langs de Maas.

Meest gelezen