Claudio Arnese

"Coronabonnen" zorgen voor kritiek in Lokeren: “Een enorm succes, alle bonnen waren direct uitverkocht"

In Lokeren komt er kritiek op de zogenoemde coronabonnen. Inwoners konden een bon kopen met een korting van 20% die geldig is bij de lokale handelaars van Lokeren. Het initiatief was een enorm succes want alle voorziene bonnen waren op amper 5 dagen tijd uitverkocht. Niet iedereen vindt het systeem even eerlijk, omdat elke inwoner tot 1.000 euro aan bonnen kon kopen. “Niemand was verplicht zoveel geld uit te geven, maar we hadden niet verwacht dat het zo’n succes zou zijn”, zegt schepen van lokale middenstand Claudine De Waele (Open VLD).

Op amper 5 dagen tijd werd voor bijna 450.000 euro aan bonnen verkocht aan de Lokeraars. Dat geld zal terugvloeien naar de lokale middenstand maar niet iedereen vindt het systeem even goed.

Grandioos succes

Lokeraars konden waardebonnen aankopen om ze later te gebruiken bij de lokale handelaar. “Er was een korting van 20%, dus wie een bon van 100 euro kocht, moest maar 80 euro betalen”, legt schepen Claudine De Waele uit. Dat de bonnen zo’n succes zouden zijn, had ze niet verwacht: “Dat succes hadden we niet voorzien, op amper 5 dagen tijd werd voor bijna 450.000 euro aan bonnen verkocht, dat zal een welgekomen steuntje zijn voor de handelaars.”

Mooie belegging

Elke inwoner kon maximaal 1.000 euro aan bonnen kopen en daar wringt voor sommigen het schoentje want niet iedereen kan dat geld vrijmaken. “Het was niet verplicht om voor 1.000 euro te kopen. Ik heb heel veel tevreden Lokeraars aan de lijn gehad maar er zijn er ook een pak die ontgoocheld zijn omdat zij te laat waren om een bon te kopen.”

Het stadsbestuur belooft het systeem te evalueren. “We kunnen zien wie de bon aangekocht heeft en eens ze uitgeven zijn weten we ook waar de bonnen gebruikt werden.” De waardebonnen blijven nog 4 jaar geldig.

kasto80

Meest gelezen