Videospeler inladen...

E17 in Destelbergen is weer open, na een dag vol verkeershinder door meerdere ongevallen

De E17 in Destelbergen is sinds dinsdagmorgen 4 uur weer volledig open voor het verkeer, na een dag vol verkeershinder. Maandagmorgen was de snelweg volledig dicht gegaan in de richting van Gent na een ongeval met drie vrachtwagens. Die waren gebotst in de staart van een file door de werkzaamheden in Gentbrugge. Een van de vrachtwagens was geladen met duizenden liters lijm. De E17 in Destelbergen heeft in de loop van de nacht een nieuwe laag asfalt gekregen.

Maandagmorgen gebeurde er een zwaar ongeval op de E17 een ongeval ter hoogte van de werkzaamheden in Destelbergen. Daarbij waren drie vrachtwagens betrokken, twee mensen geraakten lichtgewond. Bij een van de vrachtwagens ontstond een lijmlek, en dat leidde de hele dag tot zware verkeershinder.

Eerst probeerde de brandweer om die lijm te absorberen met zaagmeel, maar dat lukte niet. De lijm was al in het asfalt doorgedrongen. Daarom moest het asfalt op de pech- en de rechterrijstrook afgeschraapt worden en kreeg het wegdek van de E17 in Destelbergen vannacht een nieuwe laag asfalt.

Verkeersellende op E17 duurde de hele dag

Sinds de start van de werkzaamheden op de E17 zijn al meerdere zware ongevallen gebeurd nabij Destelbergen, twee weken geleden viel er nog een dode. Deze keer botsten drie vrachtwagens met gelukkig "slechts" twee lichtgewonden.  

"Op die plaats passeren tienduizenden vrachtwagens per week", zegt VRT-verkeersspecialist Hajo Beeckman. "Veel chauffeurs hebben nog altijd een vals gevoel van veiligheid op de weg. Door corona is er nog altijd 20 procent autoverkeer en 5 procent minder vrachtverkeer op de snelwegen." Doordat er minder structurele files zijn, zouden chauffeurs wel eens laten verrassen als er toch ergens een file staat. "Een noodstop met zo'n groot voertuig is soms heel moeilijk."

Autorijden blijft een werkwoord. Je bent dus best niet met andere dingen  bezig

Dirk Verhelst (Federale wegpolitie)

Op drie plaatsen op de E17 komen er nu extra ribbelstroken. "Het is een bijkomend middel, want chauffeurs worden zo letterlijk wakkergeschud", aldus Beeckman, die ook denkt dat de wegpolitie te weinig actief verkeerstoezicht houdt.

"Ondertussen gebeurt het wel", zegt politiecommissaris Dirk Verhelst. "Met dank aan corona kunnen wij een aantal andere opdrachten niet uitvoeren. Wij merken wel uit analyses van tachografen en rijbewegingen op camera dat de factor afleiding zeer doorslaggevend is. Autorijden blijft een werkwoord. Je bent dus best niet met andere dingen bezig."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook op de E40 zware verkeershinder door ongeval

Maandagavond is dan een vrachtwagen door de middenberm gegaan op de E40 in Zwijnaarde. Rond 16.45 uur reed een vrachtwagen in de richting van Oostende door de middenberm. Er vielen twee gewonden en door brokstukken liepen nog 6 andere voertuigen schade op.

Een Nederlandse automobilist kwam er met de schrik vanaf. "Wij reden  op de middelste rijbaan en via het tegemoetkomend verkeer zag ik een stofwolk omhoog komen", vertelt de man. "Naderhand zag ik een vrachtwagen recht omhoog gaan en die kwam op onze weghelft terecht. Het enige wat wij konden doen, was remmen en rechts kijken in de spiegels, maar ik kon niet meer uitwijken. Het was heftig om zien, maar gelukkig zijn we er ongeschonden uitgekomen."

Door het ongeval was de snelweg volledig versperd richting Brussel. Er stond op een bepaald moment tot 3 uur file.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal"  

Videospeler inladen...

Meest gelezen