archieffoto van een F-15 Eagle..
AFP or licensors

Amerikaans gevechtsvliegtuig stort neer in Noordzee: wrakstukken gevonden, piloot is overleden

De Britse kustwacht heeft wrakstukken gevonden van een gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht dat vanmorgen is neergestort in de Noordzee, zo'n 150 kilometer voor de Engelse kust. Volgens het Amerikaanse leger is de piloot overleden.

Seys Jan et al. (2019) Hoe is de Noordzee eraan toe. VLIZ-Rapportage 2014-2018.

Het gevechtsvliegtuig stortte vanmorgen rond 9.40 uur neer in de Noordzee, zo'n 150 kilometer voor de Engelse kust, bij het graafschap Yorkshire. Het toestel was opgestegen vanop de luchtmachtbasis RAF Lakenheath in Suffolk. Dat is de grootste Amerikaanse luchtmachtbasis in Engeland, er zijn ongeveer 4.000 militairen gestationeerd. 

AFP or licensors

Het toestel was een F-15 C Eagle. "Het grotere broertje van de F-16", duidt Kurt Verwilgen, kapitein bij de Belgische luchtmacht, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De toestellen zijn aan elkaar verwant."

Piloot vermist

De piloot was alleen aan boord van het toestel. De wrakstukken van het vliegtuig zijn intussen gevonden. Volgens het Amerikaanse leger is de piloot overleden.

De Britse kustwacht voert een zoek- en reddingsactie met onder meer reddingsboten en helikopers. Ook andere boten zijn naar de plaats van het ongeluk gevaren.

Trainingsvlucht

Het toestel vloog in een formatie van vier vliegtuigen, tijdens een volgens de Amerikaanse luchtmacht gewone trainingsvlucht. 

"Die trainingsvluchten boven de Noordzee zijn niet zo ongewoon, die gebeuren geregeld", zegt Kurt Verwilgen. "Zo hebben de Britten en de Nederlanders trainingsgebieden boven de Noordzee".

De Belgische luchtmacht maakt van tijd tot tijd gebruik van de Nederlandse trainingsgebieden om te oefenen boven de Noordzee, maar traint vaker boven de Ardennen. "Trainingszones worden telkens gereserveerd door de militaire luchtvaart, en zijn dan helemaal afgesneden van de burgerluchtvaart", duidt Verwilgen.

De oorzaak van de crash is niet duidelijk, maar zal later zeker aanleiding geven tot een technisch onderzoek. "Het niet de bedoeling dat andere naties zich over zo'n incident uitspreken", zegt Verwilgen, die beklemtoont dat ongevallen met militaire vliegtuigen zeer beperkt blijven.

Meest gelezen