Amerikaanse ex-marinier in Rusland tot 16 jaar cel veroordeeld wegens spionage

Een Amerikaanse ex-marinier is in Rusland tot 16 jaar cel veroordeeld wegens spionage. Zelf zegt hij dat hij in de val is gelokt. De Verenigde Staten willen dat de man onmiddellijk wordt vrijgelaten, wegens gebrek aan bewijs.

De 50-jarige Paul Whelan werd in 2018 opgepakt in een hotelkamer in Moskou. Hij zou in het bezit geweest zijn van een USB-stick met daarop Russische staatsgeheimen. Een Russische rechter veroordeelde hem, na een proces dat grotendeels achter gesloten deuren plaatsvond, tot een gevangenisstraf van 16 jaar. Een straf die hij zal moeten uitzitten in een zwaar bewaakte gevangenis.

Whelan ontkent zijn schuld en zegt dat hij in de val is gelokt. Eind 2018 was hij in Moskou voor een huwelijk. Hij zou de USB-stick ongewild in handen hebben gekregen van een Russische kennis en dacht dat het om vakantiefoto's ging.

Nog voor de uitspraak noemde Whelan het hele proces een "politieke schijnvertoning". Vanop de door glas omgeven beklaagdenbank zei hij dat Rusland "zich machteloos voelt in de wereld" en daarom maar "politieke gijzelaars" neemt. Na de uitspraak klaagde hij aan dat de uitspraak niet in het Engels was vertaald en hij niet wist tot wat hij was veroordeeld. Zijn advocaat kondigde aan dat ze in beroep zouden gaan.

Schending van de mensenrechten

De Verenigde Staten willen dat Whelan onmiddellijk wordt vrijgelaten, wegens een gebrek aan bewijs. De Amerikaanse ambassadeur in Rusland, John Sullivan, noemde Whelans veroordeling een "verschrikkelijke schending van de mensenrechten".

Het proces werd in het geheim gevoerd, er werden geen bewijzen geleverd en de verdediging werd het recht om getuigen op te roepen ontzegd, klaagde de ambassade eerder al aan. Sullivan waarschuwt dat Whelans veroordeling de al gespannen relaties tussen de VS en Rusland nog meer onder druk kan zetten.

Whelan, die niet alleen de Amerikaanse, maar ook de Canadese, Britse en Ierse nationaliteit heeft, ging in 1994 bij de US Marine Reserves, de reservemacht van het Amerikaanse Marinekorps. In 2008 werd hij ontslagen wegens slecht gedrag. Op het moment dat hij in Moskou werd opgepakt, werkte hij als directeur bij BorgWarner, een Amerikaans bedrijf dat auto-onderdelen levert.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen