Foto: portret van Rayshard Brooks.

Agent die zwarte arrestant Brooks in Atlanta neerschoot, wordt mogelijk deze week aangeklaagd

Rayshard Brooks, de zwarte man die in de Amerikaanse staat Atlanta is neergeschoten toen hij wegliep met een stroomstootwapen, is overleden aan de gevolgen van twee schotwonden in zijn rug. Dat blijkt uit de autopsie op zijn lichaam. De agent die schoot, wordt mogelijk deze week aangeklaagd. 

Een blanke politieagent schoot vrijdag op Rayshard Brooks (27) aan een fastfoodrestaurant in Atlanta. Brooks had zich verzet tegen zijn arrestatie en een stroomstootwapen van een agent bemachtigd. Hij rende weg en richtte het wapen tijdens zijn vlucht op een van de agenten. Daarop werd hij neergeschoten. Brooks bezweek later aan zijn verwondingen.

De agent die vuurde, wordt mogelijk deze week aangeklaagd. Voor de openbaar aanklager Paul Howard beslist over een mogelijke aanklacht, worden twee getuigen verhoord. Howard laat weten dat hij "enige moeilijkheid ervaart in het verkrijgen van alle beelden van body- en dashcams van het politiedepartement van Atlanta".

"Brooks leek geen enkele bedreiging te vormen, dus het feit dat dit escaleerde in zijn dood lijkt oneerlijk", aldus Howard aan zender CNN. "Als dat schot was afgevuurd voor een andere reden dan het redden van het leven van die agent of om verwondingen bij hem of anderen te vermijden, dan was het vuren niet gerechtvaardigd door de wet."

De bewuste agent in Atlanta is ontslagen. De topvrouw van de politie in de stad, Erika Shields, stapte op. De schietpartij kwam op een moment dat in de Verenigde Staten en elders wordt geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Die protesten zijn ontstaan na de dood van George Floyd tijdens een hardhandig politieoptreden in Minneapolis.

BEKIJK hieronder beelden (een kortere versie) van de arrestatie die ook werd gefilmd door de bodycams van de agenten: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen