Aziatische hoornaar duikt op in Vlezenbeek: "Imkers, let op uw bijen"

In Vlezenbeek is dit weekend een Aziatische hoornaar ontdekt. Dat is een exotische, agressieve wesp die oorspronkelijk uit China komt, maar steeds vaker voorkomt in ons land. De wesp vormt een bedreiging voor bijen en kan zelfs dodelijk zijn voor de mens. 

Het was Pierre Demesmaeker, van plantencentrum Inter-Arbo in Vlezenbeek, die dit weekend de Aziatische hoornaar ontdekte. "Ik ontdekte de hoornaar op het raam van onze zaak", vertelt Pierre. "Het zag er op het eerste gezicht uit als een gigantische bij, maar ik had al snel door dat het een Aziatische hoornaar was. Een agressieve wesp die probeert te overleven door inheemse bijen op te eten. Daarom dat ik ook alle imkers uit de buurt wil waarschuwen en hen oproep om mee uit te kijken naar een nest van Aziatische hoornaars."

Meer dan anderhalf uur heeft de Aziatische hoornaar zitten prikken en bijten in het karton om te kunnen ontsnappen

Pierre Demesmaeker, plantencentrum Inter-Arbo

Pierre kon de gevaarlijke wesp zelf vangen. "Ik heb een groot, breed glas over de wesp gezet", vertelt Pierre. "Daarna heb ik er een kartonnetje achter geplaatst zodat die gevangen zat. De agressiviteit van het beestje was enorm, hij heeft zitten prikken en bijten in dat karton om toch maar te kunnen ontsnappen. Hij heeft alles gegeven, echt gestreden, maar na anderhalf uur was hij dood." 

Nesten vernietigen

Toch wil Pierre ook nog waarschuwen om bij een nest van Aziatische hoornaars onmiddellijk de brandweer te bellen. "Dit was maar een beestje, maar bij een nest bel je toch wel beter even de brandweer. Want ze kunnen je echt aanvallen met de dood tot gevolg." In ons land worden nu verschillende brandweerteams opgeleid om nesten van hoornaars te vernietigen. Vorig jaar kon een team van de Brusselse brandweer voor het eerst zelf een nest onschadelijk maken. 

Meest gelezen