Bloemencorso "light" in Loenhout zonder grootste praalwagens en zonder tribunes

In de Wuustwezelse deelgemeente Loenhout zal de jaarlijkse bloemencorso dan toch doorgaan, maar het evenement zal er dit jaar wel anders uitzien. "Het wordt een beperkte, ingekrompen versie", vertelt voorzitter Herman Verschraegen aan Radio 2 Antwerpen.

Ook de bloemencorso in Loenhout ondervindt gevolgen van de coronacrisis. "We zullen veel minder inkomsten hebben", zegt Herman Verschraegen. "Onze grootste inkomsten zijn sponsors en de opbrengst van de grote feesttent. Die tent zal dit jaar waarschijnlijk niet opgesteld mogen worden. We worden normaal gezien financieel gesteund door kleine zelfstandigen of grotere zaken, maar die hebben nu andere zorgen aan hun hoofd." 


Er zullen geen tribunes, viptent, vakjury, gids of reclame zijn

 
Herman Verschraegen

Omdat er dus minder financiële middelen zijn, zal de bloemencorso heel wat veranderingen doorvoeren. "Het wordt een versie met zo weinig mogelijk onkosten. Er zullen geen tribunes, viptent, vakjury, gids of reclame zijn. De vorige jaren deden we een grote promotiecampagne. Die zal nu niet doorgaan", klinkt het. 

Geen grote wagens meer

Ook in de stoet zelf zullen aanpassingen gebeuren. "De grootste wagens zullen dit jaar niet gebouwd worden. Er zijn vier categorieën van wagens. De grootste categorie zijn wagens met maar liefst 350.000 bloemen. Die wagens worden normaal in grote tenten gebouwd en kosten heel wat geld voor de buurtschappen die ze bouwen. Omdat het financieel risico te groot is, hebben we die categorie geschrapt", zegt Verschraegen.

De jeugd kan zich creatief bezighouden en de buurtschappen creëren kleinere wagens
Herman Verschraegen

Ondanks de vele maatregelen, hoopt de voorzitter dat er nog altijd feest kan worden gevierd. "De jeugd kan zich creatief bezighouden en de buurtschappen zullen kleinere versies van hun wagens maken. Zo hopen we in totaal toch 30 wagens te hebben", zegt Verschraegen.

Hoop op minder toeschouwers

Andere jaren waren er tussen de 12.000 en 15.000 toeschouwers bij het Loenhoutse event. "Door minder reclame te maken, hopen we dat er dit jaar minder mensen naar het evenement zullen komen", vertelt Verschraegen. "Maar fervente supporters, de ouders van de deelnemers en de mensen van Loenhout zelf kijken naar het evenement uit. Bovendien is het de eerste manifestatie na de zomer. We gaan nog samenzitten om te kijken wat we gaan doen als er toch een grote toeloop zou zijn."

Het evenement vindt altijd op de tweede zondag van september plaats. Dit jaar is dat zondag 13 september. De stoet trekt dan voor de 69ste keer door de straten van Loenhout.

Meest gelezen