Videospeler inladen...

"Nood aan nieuw momentum" in gesprekken over handelsakkoord tussen VK en EU, onderhandelingen in juli in hoger tempo

De Britse regering en de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen erkennen dat er "nood is aan een nieuw momentum" in de postbrexitgesprekken over een nieuw vrijhandelsakoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat zeggen ze in een gezamenlijke verklaring na een videogesprek op hoog politiek niveau. De onderhandelingen zullen in juli opgedreven worden.

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onderhandelen sinds maart over een nieuw vrijhandelsakkoord, nodig nadat het Verenigd Koninkrijk op 31 januari uit de Unie is gestapt (de brexit). Na vier onderhandelingsrondes is er echter nog geen stap vooruitgezet. Zowel de Britse als Europese onderhandelaars houden vast aan vooropgestelde principes en geven voorlopig geen duimbreed toe.

Alle hoop werd daarom gezet op een "ontmoeting" op het hoogste niveau tussen de Britse premier Boris Johnson en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, vandaag. Dat gesprek moest de onderhandelingen nieuw leven inblazen. Johnson en von der Leyen hielden een videogesprek, samen met Charles Michel (de voorzitter van de Europese Raad), David Sassoli (de voorzitter van het Europees Parlement) en Michel Barnier (de Europese hoofdonderhandelaar).

Een echte doorbraak leverde dat gesprek op het eerste gezicht niet op, wel een nogal zoutloze gezamenlijk verklaring waarin de Britse regering en de Europese voorzitters erkennen dat er "nood is aan een nieuw momentum" in de gesprekken, "ondanks de constructieve discussies" die tot nog toe hebben plaatsgevonden, onder leiding van Barnier en zijn Britse evenknie David Frost.

Tijdens het videogesprek spraken Johnson en de Europese voorzitters ook hun steun uit voor de plannen van de hoofdonderhandelaars om de gesprekken in juli verder op te drijven en de "meest gunstige omstandigheden" te creëren om tegen eind 2020 een akkoord te bereiken én te ratificeren. Beide partijen zouden het daarom in een vroeger stadium al eens moeten raken over de principes waarop dat akkoord moet gebaseerd zijn, staat nog in de verklaring te lezen.

De Britse regering en de Europese Unie bevestigden ook de verbintenis om het scheidingsakkoord volledig en op tijd uit te voeren. Aan Europese kant was daar de voorbije weken steeds meer frustratie over ontstaan.

Of het gesprek van vandaag de onderhandelingen echt een schwung zal geven, valt af te wachten. Na de brexit van 31 januari is een overgangsperiode van kracht waarin de Britten de Europese regels blijven volgen. Die loopt tot eind 2020. Tegen dan moet er dus een akkoord zijn, zo niet zullen het VK en de EU vanaf 2021 handel drijven volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie, inclusief invoertaksen.

We zijn klaar om een tijger in de tank te steken, maar niet om een kat in de zak te kopen

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad

Om het akkoord ook op tijd door alle nodige instanties goedgekeurd te krijgen, ligt de deadline echter op eind oktober, gaf Barnier eerder al aan. Er resten Barnier en Frost en beider onderhandelingsteams dus nog vierenhalve maand om de klus te klaren.

Europees "president" Michel liet na afloop van het videogesprek alvast verstaan dat de Europese Unie de eis voor gelijke economische spelregels niet zal intrekken. "We zijn klaar om een tijger in de tank te steken, maar niet om een kat in de zak te kopen", tweette hij.

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de Vlaamse export en de brexit:

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze correspondente Lia van Bekhoven vanuit Londen in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen