Buizerds vergiftigd in Sint-Gillis-Waas

In het krekengebied van Sint-Gillis-Waas zijn in maart drie dode buizerds gevonden. Uit onderzoek blijkt nu dat ze zijn vergiftigd met een gif dat al lang verboden is in ons land. Wellicht hebben de buizerds vergiftigd lokaas gegeten. 

In maart zijn op verschillende plaatsen in het krekengebied van Saleghem in Sint-Gillis-Waas drie dode buizerds gevonden. De dieren werden weggebracht voor onderzoek, en het resultaat daarvan is nu bekend: vergiftiging met Temik, een insecticide dat vroeger gebruikt werd in de bietenteelt maar dat verboden is in ons land, zegt Jan Dhollander van Natuurpunt. "Maar ik vermoed dat sommige mensen nog een voorraadje hebben, het is acuut dodelijk, je hebt er maar een klein beetje van nodig om een vos of een zwerfkat mee te doden. Wie een voorraad heeft kan er lang mee doen."

Wie zit hierachter?

Jan Dhollander heeft een vermoeden uit welke richting de vergiftiging komt: "Ik denk niet dat de vogels met opzet vergiftigd zijn. We moeten wellicht zoeken in jagerskringen waar het gif nog gebruikt wordt om  vossen en zwerfkatten te doden."

Volgens Dhollander is het een fenomeen dat geregeld terugkomt: "Om de drie, vier jaar vinden we dode vogels terug, buizerds, haviken, rode wouw, zeldzame vogels. Meestal in de winter als de roofvogels overschakelen op aas, dus dode dieren, dan zijn ze een gewillig slachtoffer voor vergiftiging."

De roofvogels eten dan dat lokaas dat uitgelegd wordt om bijvoorbeeld  vossen te doden. Op die manier geraken ze zelf vergiftigd.

Hoe vermijden?

Het middel is verboden in ons land, je kan tegen dergelijke praktijken niet veel doen, denkt Jan Dhollander. Iemand op heterdaad betrappen is moeilijk. "We proberen wel een spoor te vinden van een verdachte, maar dat is moeilijk. We hopen dat er een eind aan komt."

kasto80

Meest gelezen