Burgemeester Berlaar en Welkom Wolf vragen uitbreiding subsidies wolvenwerende rasters

De burgemeester van Berlaar en 'Welkom Wolf' pleiten ervoor dat Vlaanderen de subsidies voor wolvenwerende rasters uitbreidt naar meer gemeentes. "De investering voor zulke rasters is aanzienlijk. Maar Vlaanderen wil pas subsidiëren als een wolf meer dan 6 maanden in een regio vertoeft", betreurt burgemeester Walter Horemans (CD&V) op Radio 2 Antwerpen. 

Al een goeie week is wolf Billy actief in de regio Duffel-Berlaar-Grobbendonk. Tijdens zijn verblijf beet de wolf een koe dood en deed hij zich tegoed aan een aantal schapen. In wolvenrisicogebied subsidiëert Vlaanderen 80% van de kosten voor wolvenwerende infrastructuur. Maar daar wringt volgens de burgemeester van Berlaar, Walter Horemans (CD&V) het schoentje. "Pas als een wolf 6 maanden in een regio vertoeft kom je volgens Vlaanderen in aanmerking voor die subsidiëring. Als ik dat hoor, word ik toch een klein beetje ongerust. De investering om elke weide en omheining aan te passen is aanzienlijk want voorlopig ligt onze gemeente niet in die risicozone", zegt Horemans aan Radio 2 Antwerpen. 

Volgens Vlaanderen is Berlaar geen wolvenrisicogebied en dus zijn er geen subsidies voor onze veehouders

Walter Horemans (CD&V), burgemeester Berlaar

Liever preventie dan dode dieren

Ook bij 'Welkom Wolf' pleiten ze voor een snelle uitbreiding van de financiële steun. Op de kaart onderaan zie je dat de Vlaamse subsidies enkel van kracht zijn in en rond Limburg waar wolven Noëlla en August een vast territorium hebben. "Het is aan ons om een wolf duidelijk te maken dat hij op zoek moet naar een geschikter leefgebied. Dat kan alleen als landbouwers en veehouders wolfwerende rasters plaatsen rond hun weides en dieren", zegt Loos in "Start Je Dag". "Bovendien is wolf Billy niet opgegroeid in bos- of heidegebied, maar in een vergelijkbaar landbouwlandschap. Dat vergroot de kans dat hij in de regio Berlaar blijft tenzij we ingrijpen."

'Welkom Wolf' pleit daarom voor een ommeslag in het Vlaamse wolvenbeleid. "Je kan je afvragen of het slim is om 6 maanden te wachten vooraleer je een gebied als risicozone erkent. Op dit moment vergoedt Vlaanderen de schade die een veehouder lijdt als een wolf een dier doodt. Maar het is misschien goedkoper en zeker sympathieker om beide sporen te volgen en vanaf het begin preventie te ondersteunen", zegt Jan Loos.

Kabinet Demir wacht af

Het kabinet van Zuhal Demir (N-VA), de Vlaamse minister van Omgeveing, Natuur en Landbouw, laat weten de zaak te onderzoeken. Later deze week zou er communciatie komen over een mogelijke uitbreiding van de wolvenwerende subsidies.

Bron: INBO

Meest gelezen