Videospeler inladen...

Fransen steken weer grens over voor goedkope Belgische tabak

De grenzen zijn weer open en dat betekent dat ook het tabakstoerisme in de grensstreek weer opleeft. Heel wat Fransen steken de grens over omdat een pakje bij ons maar bijna een derde van de prijs kost. 

Een pakje van 5 euro kost in Frankrijk gemakkelijk 13 euro. Heel wat Fransen rijden daarom graag om, om bij ons sigaretten in te slaan. In Adinkerke, Menen en ook op de Zwarteberg in Heuvelland is dat tabakstoerisme zelfs een serieuze business. Duizenden Fransen en komen daar normaal gezien hun inkopen doen omdat de accijnzen bij hen veel duurder zijn. In Menen stonden ze vandaag dan ook al massaal aan te schuiven. 

Dit heeft de overheid 45 tot 50 miljoen euro gekost
Kris De Baets, tabaksverdeler

De tabakswinkels op de grens zijn opgelucht, want ze hebben zwaar verlies geleden. Ze schatten dat ze ruim 55 miljoen euro omzet verloren hebben. "En ook de overheid verliest er heel wat centen door", zegt Kris De Baets van tabaksverdeler Imperial Brands: "Een ruwe schatting laat ons zien dat er een daling is van 55 miljoen aan omzet op tabaksproducten voor de winkels aan de Franse grens. Als we weten dat de btw en de accijnzen op tabaksproducten tussen de 75 en de 80 procent uitmaken, dan zien we dat die daling voor de overheidsinkomsten tussen de 45 en de 50 miljoen euro bedraagt."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen