AFP or licensors

Geaardheid mag geen reden zijn voor ontslag, beslist Amerikaans Hooggerechtshof: "Historisch arrest"

Lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders mogen in de VS niet wegens hun geaardheid worden ontslagen of gediscrimineerd op de werkvloer. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft beslist dat de Civil Rights Act uit 1964 ook geldt voor hen. Het arrest is een belangrijke overwinning voor de homorechtenbeweging in de VS. "Een historisch arrest", zegt correspondent in de VS Björn Soenens. "Het is bijna net zo belangrijk als de goedkeuring van het homohuwelijk, vijf jaar geleden, door hetzelfde Hooggerechtshof.

Er waren bij het Hooggerechtshof twee zaken aanhangig gemaakt waarbij homo's of transgenders op hun werk waren ontslagen omdat ze homo of transgender waren.  

In bepaling VII van de Civil Rights Act, de burgerrechtenwet uit 1964, staat dat mensen op het werk niet mogen worden gediscrimineerd vanwege hun etniciteit, religie, nationaliteit of geslacht. Maar dat laatste is altijd geïnterpreteerd als: mannen en vrouwen moeten gelijk worden behandeld, vrouwen mogen niet gediscimineerd worden ten opzichte van mannen.

Geldt de bepaling ook voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders, was nu de vraag. 

Nee, menen tegenstanders, onder wie de regering-Trump. Zij stelden dat de Civil Rights Act alleen geldt voor discriminatie tegen vrouwen (of mannen). Seksuele oriëntatie en genderidentiteit vallen daar niet onder de bepaling, meenden zij.

Het Hooggerechtshof heeft daar nu anders over beslist. Ontslag om die reden druist in tegen de federale wetgeving, stellen ze. De uitspraak werd gesteund door zes van de negen hoge rechters. "Het opmerkelijke is dat het arrest is geschreven door de meest conservatieve rechter van het Hooggerechtshof, uitgerekend Neil Gorsuch, de eerste rechter die door president Donald Trump werd benoemd", zegt Björn Soenens.

"Married on Sunday, fired on Monday"

In ongeveer de helft van de Amerikaanse staten was er weliswaar al wetgeving ingevoerd tegen discriminatie van lhbt'ers op de werkvloer, maar federaal was er nog geen regeling. Voor de naar schatting 8 miljoen lhbt’ers die wonen in de staten die nog géén wetgeving hebben, heeft dit arrest dus grote gevolgen.

Het Hooggerechtshof legaliseerde in 2015 ook al het homohuwelijk. "In de VS bestaat de uitdrukking: Married on Sunday, fired on Monday (Getrouwd op zondag, ontslagen op maandag)", zegt Björn Soenens. Want homostellen kunnen in de 50 Amerikaanse staten dus wel al trouwen, maar ze waren niet overal beschermd op de werkvloer. "Het is dus echt wel belangrijk dat dit federaal geregeld wordt", zegt Soenens.

"Afgelopen vrijdag was er nog een nieuwe regel van de regering-Trump die discriminatie van transgenders wil toelaten in de gezondheidszorg. Onder Obama was er een verbod op dergelijke discriminatie, maar dat geldt voor de regering-Trump niet", zegt Soenens ook. 

Meest gelezen