BELGA/JANSENS

Hema lijkt gered: deal over schulden geeft winkelketen weer ademruimte

De Nederlandse winkelketen Hema heeft een akkoord gesloten met haar schuldeisers om de schuldenberg te verlagen. Als de deal wordt afgerond, is het bedrijf voorlopig gered. Al lijkt de kans groot dat het zal worden overgenomen. 

Hema zat eigenlijk al jaren in slechte papieren en de schuldenberg was opgelopen tot 750 miljoen euro. Door de coronacrisis verloor het bedrijf bovendien heel wat inkomsten, waardoor een faillissement dreigde.

Eigenaar Marcel Boekhoorn voerde daarom onderhandelingen met de schuldeisers om de schuldenberg te herschikken. Die deal is nu gevonden: de obligatieschuld zal dalen van 750 miljoen naar 300 miljoen euro. In ruil krijgt een groep obligatiehouders alle aandelen in handen. Boekhoorn wordt daardoor wel buitenspel gezet. 

De keten is dus voorlopig gered, maar voor het personeel volgt nu wel nog een periode van onzekerheid. Als de deal rond is, volgt namelijk een besparingsronde. De kans is ook reëel dat Hema zal worden overgenomen. Onder meer Mirage Retail Group, het moederbedrijf boven de winkelketen Blokker, toont in elk geval concrete interesse.

Hema heeft 800 winkels in 12 landen. In België zijn dat er ongeveer 100.

Meest gelezen