Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA).

Demir zet project met imams tegen radicalisering stop, imam Benhaddou: "Nooit inzage gekregen"

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) wil niet langer imams inschakelen om geradicaliseerde ex-gedetineerden te begeleiden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is ons bevestigd door de minister. Een doorlichting van het project riep ernstige vragen op, zegt ze. "We hebben nooit inzage gekregen in het dossier", zegt imam Khalid Benhaddou, initiatiefnemer van het project, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Te weinig werkuren, te weinig consulenten, hoge kosten die niet worden uitgelegd en maar een beperkt aantal begeleide gedetineerden: de kritiek van de Vlaamse administratie en Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) op het project "Theologische Aanpak Islamitische Radicalisering" is niet min.

Dat project kwam er na de aanslag in Luik door Benjamin Herman in 2018, een geradicaliseerde gedetineerde die met penitentiair verlof was. Voortaan moesten imams van het Platform Vlaamse Imams geradicaliseerde gevangenen begeleiden. Kostenplaatje: 174.000 euro per jaar.

"Nooit deftig antwoord gehad"

Nu het project door de administratie is doorgelicht, kwamen hogervernoemde manco's aan het licht, vertelt Demir. "Vervolgens hebben we meermaals het Platform van Vlaamse Imams uitgenodigd om dat uit te leggen, maar we hebben daar nooit een deftig antwoord op gehad. Vandaar dat we beslist hebben om dit mislukt project te verlaten en het over een andere boeg te gooien."

Daar is imam Khalid Benhaddou het niet mee eens. Benhaddou, die het project leidt, zei in "De wereld vandaag" op Radio 1, dat hij in maart contact heeft proberen op te nemen met het kabinet van Demir. "Ik heb tot tweemaal een mail gestuurd naar het kabinet van Demir, maar tot op heden heb ik niets vernomen", aldus Benhaddou. 

De voorbije twee jaar zijn 19 mensen begeleid (18 volwassenen en 1 minderjarige). Voor 34 andere mensen (31 volwassenen, 3 jongeren) zijn adviezen opgesteld. "Dat is aan de heel lage kant", vindt Demir. 

Verschillende problemen aanpakken

Minister Demir kiest voortaan voor een andere aanpak, zonder imams, "omdat het vaak gaat over mensen die voor een computerscherm geradicaliseerd zijn na een leven in de criminaliteit". "Dat betekent ook dat je moet kiezen voor een methode die de verschillende problemen aanpakt. Dat kan gaan over drugs, agressieproblemen, psychiatrische aandoeningen. Die aanpak wordt trouwens ook internationaal en door de wetenschap aanbevolen."

Daarvoor zal de Vlaamse overheid nu samenwerken met een expertisecentrum dat onder meer therapeuten, psychologen, juristen, pedagogen en theologen in huis heeft.

Benhaddou: "Dat gebeurde nu al. Het is niet zo dat wij als imams de enigen waren die aan deradicalisering deden. Wij waren maar één schakel in heel de keten. Naast ons waren ook therapeuten en psychologen die ook op hun manier aan deradicalisering deden." Benhaddou benadrukt ook dat de betrokken imams competent zijn. "Ze zijn ook gescreend door de veiligheidsdiensten." 

Aan de justitiehuizen gaat Demir vragen om voortaan een risicotaxatie te maken van ex-gedetineerden. Benhaddou betreurt dat dit dossier zo is afgehandeld. "Ik probeer ter goede trouw te handelen. Als er volgens de administratie of het kabinet zaken waren die onduidelijk waren, dan had ik dat graag gehoord."

Meest gelezen